Javna je tajna da u Novom Pazaru ima lažnih “kovid pasoša”

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Već odavno je poznato da se mogu nabaviti lažne potvrde o vakcinaciji. U komentarima na društvenim mrežama navodi se da do toga ne bi došlo da stanovništvo nije bilo primorano da se vakciniše a potvrda je bila neophodna za posao, potom za putovanja, pa kretanja od 20 sati.

O lažnim potvrdama već dugo se govori od Njemačke, Austrije, Italije, istočne Evrope i komšija. Oni koji neće vakcinu spremni su platiti po cijeni koja varira od 50 do 800 eura.

Pa to je nešto što je javna tajna u Novom Pazaru da ima potvrda I da se negdje one nabavljaju. Svaka potvrda koju izda Zavod za javno zdravlje Novi Pazar vjerodostojna je, postoje protokoli i svaka može da se provjeri, kaže komentirajući ovu pojavu prim.dr. Šefadil Spahić, direktor ZZJZNP

Postoje, kaže, institucije koje treba da rade svoj dio posla, i to svaka ustanova za sebe u kojoj se rade testovi, ali i individualno.

Individualno iz razloga što to radi čovjek, pojedinac koji ima pristup bazi i ima šifru. Mi u Zavodu tačno znamo ko ima šifru i ko za kojim kompjuterom radi. Postoji lična odgovornost onog koji to radi ali i institucije, Zavoda za javno zdravlje.

Mi radimo naš dio posla kao ZZJZNP. Vršimo testiranja, izdajemo potvrde I to je sve evidentirano I vrlo se lako može provjeriti. Treba provjeriti sva mjesta, svaku priču. Ako je vjerodostojna oni koji to rade neka snose odgovornost.

Test o vakcinaciji zvaničan je dokument. Austrija je prva zemlja koja je upozorila putnike iz Srbije I BiH da one kod kojih se nađe falsifikovan PCR test čeka kazna do jedne godine zatvora. Advokati upozoravaju da je za krivično djelo falsifikovanja isprave zaprijećena dugotrajna zatvorska kazna, do pet godina. (Sana)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker