HODŽA VJENČAO MALOLJETNICU, A NA PORODICU POTEGLI ORUŽJE! Drama u Novom Pazaru: Za djevojčicom sada tragaju u dvije zemlje

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Hodža Hafiz Demirović venčao je bez saglasnosti moju maloletnu sestru. Rekao nam je da je to dozvoljeno po šerijatu, ali je prekršio zakon države Srbije. Radi po svom nekom zakonu, piše Kurir.

Ovo za Kurir tvrdi brat maloletne devojke (16) koja se udala za momka (24) u džamiji u okolini Novog Pazara početkom marta.

– Sestra je otišla u školu i nije se vratila. Dobili smo sliku da se venčala. Otišli smo u policiju da prijavimo da je to maloletno dete i da nismo saglasni s tim, a oni su nam obećali da će je vratiti za tri sata. Stupili su u kontakt s tim njenim mužem, rekli su nam da će biti locirani. U policijskoj upravi je bio i komandir koji je inače rođak tog momka.

On kaže da je njegov otac saznao da je čin venčanja obavio hodža Hafiz Demirović, pozvao ga je i pitao kako je smeo to da učini bez saglasnosti roditelja.

Prema pisanju Kurira, hodža je odgovorio da je, nažalost, to uradio i zakleo se u Alaha da nije znao da je to ćerka mog oca, ali da je ona po šerijatu punoletna i da joj ne treba saglasnost za udaju – priča brat.

Sa ocem i braćom je otišao da je vrati.

  • Otac je dostojanstveno tražio da se dete vrati, tu je bio i komandir policije, rođak tog momka. Neki mladić je opsovao i rekao: “Ja je ne dam!” Imali su i oružje u rukama. Nakon toga smo krenuli opet u policiju. Međutim, presrela nas je patrola jer su nas prijavili da imamo oružje, što nije bilo tačno. Sestru nismo videli u toj kući.

Sestra se udala svojom voljom, ali porodica želi da se vrati.

– Čuli smo se s njom, njeno ponašanje je čudno. Ne znamo gde je. Zvala nas je dva puta – s crnogorskog i s nemačkog broja. Inače je strogo zabranjeno da imami venčavaju maloletne osobe bez saglasnosti roditelja.

Angažovali su advokata, a i tužilaštvo je upoznato sa situacijom.

Hodža Hafiz Demirović priznaje za Kurir da je venčao devojku bez saglasnosti uz tvrdnju da mu je ona garantovala da će obavestiti roditelje.

  • Došli su sa svedocima koji su posvedočili da nema smetnji. Kazali su da će obaviti razgovor s roditeljima, međutim, nisu, ja sam im verovao i došlo je do cele zabune. Ne bih ih venčao da sam znao, tražio bih da zovu roditelje. Tih nekoliko dana samo Alah zna koje sam teret i tegobu imao zbog svega. Inače to venčanje nije validno po ovdašnjim zakonima, to je venčanje po šerijatskim zakonima.

Muftija dr. Mevlud ef. Dudić

Rade na divlje, ovo je ozbiljan prekršaj

Muftija dr. Mevlud ef. Dudić, predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, potvrđuje za Kurir da je hodža Demirović raščinjen i da je on imam organizacije koju oni ne priznaju kao islamsku zajednicu.

– Rade na divlje. Sebe nazivaju i “rijasetom islamske zajednice Srbije”, to je za nas paraverska zajednica. On nije imao pravo da venča tu devojku, morao je da dobije saglasnost roditelja. Napravio je ozbiljan prekršaj. Ne pripada zajednici na čijem sam čelu, ali osnovno pravilo islamsko je da je morao dobiti saglasnost za venčanje ne samo kod maloletne već i kod punoletne osobe.

Mešihat sandžački, kojem pripada hodža Demirović, a kojim upravlja muftija Senad Halitović, ne priznaju ni Mešihat Islamske zajednice u Srbiji ni Islamska zajednica Srbije.

Muftija Mustafa Jusufspahić

To je ravno novom danku u krvi

Vršilac dužnosti muftije srbijanskog i muftija beogradski Islamske zajednice Srbije Mustafa Jusufspahić kaže za Kurir da je ovde u pitanju samovolja unutar mešihata sandžačkog:

 To ne sme da se dešava, to je zloupotreba i ne bi smelo tako da se ponaša i da se prelazi preko volje roditelja. To ne bi trebalo da se dešava, pogotovo ne u našim uslovima, drugačiji su uslovi u Evropi i evropski zakoni i to treba uzeti u obzir i zbližavati, a ne kršti jedne zakone, a poštovati druge. Zakoni se mogu uskladiti. Za svaki problem postoji rešenje da se sačeka punoletnost, da se razgovara, da se ne pravi razdor među porodicama. Ne znam ko može da mi otme ćerku tako, to je ravno novom danku u krvi.

Advokat Slavka Babić objašnjava za Kurir da je obavezna forma u kojoj se brak zaključuje građansko pravna forma, tačnije brak zaključen pred matičarem:

– Brak ne može sklopiti lice koje nije navršilo 18. godinu života. Maloletstvo predstavlja bračnu smetnju za zaključenje braka, ali sud može iz opravdanih razloga dozvoliti licu koje je navršilo 16. godinu života i koje je dostiglo telesnu i duševnu zrelost potrebnu za vršenje prava i dužnosti u braku da zaključi brak. U konkretnom slučaju, brak zaključen pred verskim institucijama uređen je verskim kanonima i ne proizvodi građansko pravna dejstva.

Muftija Senad Halitović

Nemam uticaja nad hodžom

Muftija mešihata sandžačkog Senad Halitović, pod čijom je ingerencijom hodža Demirović, kaže za Kurir da poznaje obe porodice, kao i da se devojka udala po svojoj volji:

– Efendija je pitao prisutne da li imaju dozvolu roditelja i rekli su da će ih obavestiti. Hodža je njima verovao na reč. S verske strane nema nikakve smetnje i kod drugih se udaju. Trebalo je možda ići drugim putem. U šerijatu je stav da devojka traži dozvolu staratelja. Želim da brak uspe. Bolje da uđu u brak, nego da žive u vanbračnoj zajednici. Venčanje koje sprovede islamska zajednica nije zakonski validno prema zakonima države Srbije.

Na pitanje da li će hodža Demirović snositi neke posledice, odgovara da se on računa kao deo njihove zajednice, ali…

– Ovde je u pitanju džemat (osnovna i najmanja organizaciona jedinica pripadnika islamske veroispovesti, prim. aut.) i funkcioniše samostalno. Mi ne menjamo i ne postavljamo hodže.

(Kurir.rs)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

30 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
sara
sara
1 godina ranije

I ovoga puta bicu objektivna kao i uvek, niti su krive hodze, niti bilo ko drugi.
Jedini krivci su roditelji te maloletnice koji su sposobni bili dobiti dete, ali nazalost nesposobni vaspitati i nauciti normalnom shvatanju zivota to svoje dete.
Dete se ne prepusta u vaspitanju ni skoli, ni hodzama, dete se vaspitava i uci moralnim vrednostima u okviru porodice.
U Titovo doba, strogo je bilo zabranjeno stupanje u brak maleletnicima, sklapanje braka izmedju rodbine, a takodje je bio nepoznat pojam sklapanje brakova na odredjeno vreme. Sada imate sve to u Sandzaku.

Huso
Huso
1 godina ranije

Ovo im je od Muftije ostalo. I on je hajo po nelkoliko mladija.

Huso
Huso
1 godina ranije

Habera vi nemate. Da je na zapadu ovaj pedofil bi dobro odrapio. Najmanje 10 -15 godina. Jos ga brane baljovi.

Hazbo
Hazbo
1 godina ranije

Nije ni prva ni poslednja sto se udala od 16 godina. Sta ih jos ima. Ne znam cemu tolika drama. Sta bi trebali ostali roditelji da rade. A hodza nije kriv nista.

Tutinac
Tutinac
1 godina ranije

Pazarke se satiru od k..ca sa 12 godina

Bell
Bell
1 godina ranije

Mmm mnogo hodza i hodzica uhlebljenu u Srbijici,nusta cudno u arabische Libanon dzamahiriji,bla bla plemenski se obracunavaju oruzjem kom/policije,kumovi,serdari jarani ahbapi ja pa ja ….fuj

Neko
Neko
1 godina ranije

Sa islamske strane neophodan je pristanak od veli, tj oca amidze, po hanefisjkom mezhebu daidze ili brata. Ovo iz paravjerske kazu da ne treba dozvola roditelje – istina je da treba pa i kad je punoletna. Ali to su siitsko sufijske lazi i zablude. Sta ti bolesnici rade tek ce se saznati. Privremeni brakovi ce tek izaci na videlo

Kahriman
Kahriman
1 godina ranije
Odgovor za  Neko

Privremeni brak je nešto najbolje. Nađe se srcu lezet a ne širi se zinaluk

Neko
Neko
1 godina ranije
Odgovor za  Kahriman

Otkrivate se i pokazujete svoje pravo lice. Ima hadis u Ebu Davudovom Sunenu, gde se privremeni brak zabranjuje, pa sto svesno krsite serijet?? Kada je Poslanik as. Kazao osobi, koja ja prihvatila islam, da je blud haram, ovaj je kazao, pa kako, pa mi to radimo stalno… Poslanik a. S ga je upitao, da li bi to zeleo svojoj sestri (i mislim majci da je navedeno) ovaj je kazao NE. Pa ja Vas pitam – jel bi bio lezet da vasa sastra ili sutr cerka udje u privremeni brak na par sati ili dana i tako svako malo da “nadje srcu lezet”???

Kahriman
Kahriman
1 godina ranije
Odgovor za  Neko

Sve je to brate u islamu tačno što si napisao, ali kao što ima hadis koji to brani jednako ima i hadis koji to dopušta. To nam prvi pogled deluje suprostavljeno ali nije. Postoje okolnosti koda je to haram a kada je to halal. Nekoj sestri je to kazna a nekom muminu ili gazoji možda nagrada, Allah đ. š. najbolje zna.

Abdurahman Karajukića bunari
Abdurahman Karajukića bunari
1 godina ranije
Odgovor za  Neko

Odavno sam te po tim tvojim potpitanjima provalio da si pritajeni hrišćanin da ne kažem munafik. Prakticiraš vjeru prividno ali u srcu ti je nešto drugo. A da ja tebe pitam, da li bi ti dao kćer ili sestru da bude npr osma žena pejgamberu ili ahbabima njegovim? Ako bi, zašto je onda nebi dao nekom ko danas visoko drži barjak koji su oni držali? Ne bi ti dao ni ovima sade a ni onima tada.

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
1 godina ranije

Tako je.

Neko
Neko
1 godina ranije

Ima jedan cetnik, koji koristi isto “ime -” “neko””. Mozda ste me sa njim pomijesali. A ako je po ovim sad komentarima, dajte mi dokaz za moje licjemerstvo!
Vas problem je sto ne citate moje komentare pazljivo, vec nastupate sa predrasudama i mrznjom i onda dajete argumente, koji veze nemaju sa temom. Ja kazem da je po islamu obavezno da se uzme pristanak od veli – baba uglavnom, osim ako se on protivi tom braku, jer ne zeli npr zeta praktikanta, i jos u rijetkim, rijetkim slucajevima. No i tada se treba posavjetovati sa ucenima. Ovde je hodza ocigledno vencao bez postovanja islamskih propisa i to je pogresno. Ako tradicija ide protiv vjere, to ne pere hodzu. Ja sam jos naglasio da ta sufijska ideologija nama uvodi siizam na mala vrata a ko sije poznaje (a ja ih poznajem dobro), zna kakvi su to nemoralni bolesnici. Tu ja kritikujem sufije i familiju Demirovic. Dokaz je i ovaj gore sufija Kahriman, koji laze da je privremeni brak dozvoljen a jasno ga je zabranio Poslanik a. s. Vi mene pitate o tome dal bih ja dao cerku Poslaniku a. S. Ili Ashabima ra kao drugu, trecu, cetvrtu zenu. Da Allaha mi da i sad bih je dao iskrenom muslimanu kao drugu, trecu ili cetvrtu zenu ako ona hoce a on ispunjava uslove. A recite Vi meni, posto branite ovu ideologiju: da li biste Vi dali cerku nekome na par sati da se isprazni ili na par dana, sto u komentarima sufije kazu (lazu) da je halal? Ili pristajete da date cerku u prostituciju (jer privremeni brak je prostituvija, nista drugo) ili ako ne, onda Vi morte biti iskreni i kazati da su oni u zabludi, nemoralni bludnici – osim ako noste mozda Vi licjemer ili munafik, kako Vi rekoste?????!!!!!

Abdurahman
Abdurahman
1 godina ranije
Odgovor za  Neko

Ja ne bih dao, ali to je mahana nas sa ovog podneblja i naše tradicije zbog čega verovatno zadnja objava nije stigla kod nas nego kod Arapa. Poznato je od davnina da su ratnicima iz kalifata roditelji posuđivali kćeri da uživaju u njihovom tjelu jer se znalo da će mnogi možda već sutra preseliti kao šehidi. Istih je slučajeva bili prilikom ovijeh pošljednjih ratova po Siriji. Mi toliku širokogudost nemamo. Ali se mora težiti da se živi u istini i napajati vodom sa čistog izvora – a znamo gde je izvor.

Neko
Neko
1 godina ranije
Odgovor za  Abdurahman

Prijatelju Allahova objava je jasna i sunet poslanika saws je jasan kao dan. Ne postoji cak historijska knjiga iz 20 vijeka a ni iz 21 vijeka, koja makar priblizno tako precizno belezi sve o nekom dogadjaju ili seriji dogadjaja, i izjavama i preksi neke osobe kao sto su zbirke hadisa. Ne postoji ni jedan hadis da su ashabi u bitkama dobijali devojke da se nasladjuji i ako je nesto bilo u bocetku, to je DOKINUTO, kao i sto je alkohol dokinut. Ima jasan hadis u Ebu Davudovom sunenu o zabrani privreme og braka. Ne mozete vi iz karajukica, ili Rijaseta ili sufijskih redova izmisljati lazi, da bi opravdali Vas nemoral, blud. Vi ne bi dali Vasu cerku ali bi tudju jel?
To sta se u Siriji radilo, radile su bolesne siitske i tekfirovske IS grupe. Svi vidimo kakav je hal tamo. Nemojte biti kao hriscani da ignorisete Muhameda as, kao sto hriscani ignorisu Isusa / Isa as. On jasno kaze u bibliji da je samo Otac (Allah) JEDINI pravi Bog, hriscani kazu Isus je jednak ocu, i sveti duh i danas vidimo se mole cak i svecima, jasni visebozci….
Te stvari sto Vi navodite je rimsko, grcka mitologija, koju su preuzeli hriscani, pazi prinose se devojke vojnicima da se zadovolje… Aman paganstva..
Nama Muhammed a. S. Kaze zabranjen je privremen brak, vi lazete na njega i hocete u blud. Allah kaze u Fatihi, koju ucima svakog dana vise puta da mu se molimo sa “samo od tebe pomoc trazimo”, a sufije dove njihovim sejhovima, sije dove Aliju ra i Fatimi… Zalutali 100%

sara
sara
1 godina ranije
Odgovor za  Neko

Gospodine neko, osvesti se malo molim te. Ti za sve na ovom svetu imas dezurnog krivca, Sije.
Podjimo redom.
Mladic koji je ozenio tu maloletnicu nije Sija. Maloletnica nije Sija. Obe strane su Suniti. Po tebi hodza koji ih je vencao je Sija. Pa sta i da jeste.
Jeli on njih sa prisilom vencao. Nije. Njihova dobra volja i zelja.
Da ih on nije vencao, onda bi to uradio neki drugi hodza.
TI zamenjujes teze
Nije problem ko je vencao, nego su problem vencani par koji nema ni Dina ni Morala. Neznam u kakvim porodicama su rasli mlada i mladozenja ali oboje su dno dotakli.
Odgovori na ova 2 pitanja.
Ko je vencao Usame i Aminu da zive tajni brak?
Ko je vencao Muamera i Elmu i to trudnu pred porodjaj?
Jeli to bio Demirovic Sija?

Neko
Neko
1 godina ranije
Odgovor za  sara

Nisam kazao da je sija citajte dobro, vec Demirovici su sufije (makar je Muhaned Demirovic poznati sufija) i podrzavaju sije. Ja tu njihou praksu kritikujem, a rezultat te bolesne prakse su komentari ovih sufija ovde, ovog Kahrimana, Abdurrahmana i Sulejmana Velicanstvenog sto im aplaudira. Kazu da se moze imati odnos na par sati dana, ovaj prvi kaze kad god (muta brak) a ovaj drugi bi devojke da prinosi vojnicima na seksualno zadovoljavanje. Pa da Vas ja pitam da li bi vi pristali na par sati braka ili citaj prostitucije sa nekim upaljenim ili dal bi pristali zadovoljiti vojnike ili bi poslali nase nevine sestre? Ili smatrate to bolescu, te smatrate da su to sufijske zablude, kao i sami sufije? A znamda cete izbeci odgovor, znamVas karakter…

Da rijesimo prvo to…

I da hodza nevin, sutra mu dodje gej par, on jadan nevin, sta ce on, ko je on da ih odgaja islamu, nek ih odgajaju komunisti kao devojkinog baba ili nemuslimanski sistem. Dal je moguce da ste toliko skrenuli???

sara
sara
1 godina ranije
Odgovor za  Neko

Neko, ti si komplikovan i ne sposoban za dijalog.
Ti nameces meni nekakve nakaradne teze, protiv kojih se ja upravo delarisem negativno.
Ti pokusavas da me ubedis da ti bolje znas od mene, sta ja mislim.
Sve ono protiv cega se ja izjasnim ti mi to stavljas u cipele.
Tako pokusavas da napravis smutnju.

Neko
Neko
1 godina ranije
Odgovor za  sara

Pise se “nesposoban”. Omer r. a. kaze da mi ljudima ne mozemo zavireti u srce ali im mozemo i trebamo suditi po djelima. Tako se i Vama moze suditi po djelima i stavovima. Kada bih sabrao Vase lapsuse i stavoje o islamu, pismen musliman treba samo da zali sto postoji takva muslimanka u zabludi.
Pazi molim te sufije ovde pozivaju na blud i prostituciju casnih muslimanki, ona prvo mijenja temu, IZBEGAVA DA KRITIKUJE a poslije kaze dase deklarise ovako ili onako. Deklaracija je kada se jasno kaze “to sto sufije rade, nije od islama”. Vi se deklarisete kao sto se svabe deklarisu prodiv modernog nacizma, kazu protiv su a podrzavaju. Nije tesko biti jasan a onaj ko nece, bas on siri smutnju…

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
1 godina ranije
Odgovor za  Neko

Gde ti pročita, da ovi iz, kako ti nazivaš rijaset, “paravjerske” zajednice kažu da nema smetnji za ovo vjenčanje, a ja pročitah da djevojka mora da traži dozvolu staratelja? Ti i ja nismo izgleda čitali isti tekst.

Neko
Neko
1 godina ranije

“Hodža Hafiz Demirović venčao je bez saglasnosti moju maloletnu sestru. Rekao nam je da je to dozvoljeno po šerijatu”… To je skola Demirovica, ovi drugi tvrde suprotno. No ne cudi me to kada znam da su to vec radili, cak i muta brak su odobravali tj vencavali. Sram da ih bude, sufije otvoreno podrzavaju sije pa i ovo rade. To je zlo, koje ce tek dati rezultate…

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
1 godina ranije
Odgovor za  Neko

Ja lično znam hadžiju koga je vjenčao muftijin imam tajno bez znanja njegovih sinova i kćeri. Oni ne žive zajedno, on ide kod te “supruge” po “potrebi”, i neka mi neko kaže šta je tu po islamu?

Rrizvanovic Zeno
Rrizvanovic Zeno
1 godina ranije

Pa ova pudlica zukanova je uzeo maloljetnicu i to ucenicu Kojoj je predavao pa ga je zukan u ta vremena suspendovao sa posla zbog toga.
Njemu je Samo ostalo da Laje na Lazu.

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
1 godina ranije

Samo nek ste živi i zdravi, uvjek je toga bilo kod vas. Sada možda čak i najmanje. To što se ti ili Sara bunite protiv toga je zato što ste podsvesno srpskog nasleđa. Ko je bio u Turskoj zna da se oni međusobno žene i udaju iz iste porodice, samo na rođene braće i sestre ne naskaču. Kod Arapa tek šta se radi, to da ne pričam. Brat nastrada drugi brat mu ženu nasledi i u krevet ubaci. O pederastiji da ne govorim.

Rrizvanovic Zeno
Rrizvanovic Zeno
1 godina ranije
Odgovor za  Neko

Zasto Lazete i napadate Hodze Kad svi znamo da je dozvoljeno i da je devojka stasala sa 16god za udadbu i da ih na hiljadama ima Koje su radjale decu sa 16god.
Druga stvar ovaj dudic mnogo sere na ustaima Sto ih otvori Samo da bi okaljao druge.
Zasto ta svinja od insana ne govori o samome sebi da je i on uzeo zenu za brak maloljetnu i to ucenicu iz skole Kojoj je predavao.
Pa Sto ne prica o samom sebi da ga je zukan suspendovao sa posla u ta vremena zbog toga.

Neko
Neko
1 godina ranije

Na kraju krajeva je on i vencao bez pristanka roditelja a Demirovici su po mnogima prva porodica u rijasetu zbog Muhameda Demirovica. Tako da je to stav te porodice. Zaista trebaju da se srame. Rijaset se sada pravda a znaju kakvu je objatu izdala njihova dzamija iz pozege nakon ovoga- nesto tipa sta im fali, udala se u dobru porodicu…

Bell
Bell
1 godina ranije
Odgovor za  Neko

@blb,blb,blba Idi ti bato odseli se u Dzamahiriju i kroj zakon po hanefijskim,paganskim obicajima do mile volje.

Neko
Neko
1 godina ranije
Odgovor za  Bell

Idi u crkvu i ljubi ruke lesevima “svecima” dok popovi seksualno zloupotrebljavaju ddjecu. Idite vi u sumu te tmo zivite na parpate primitivci

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
1 godina ranije
Odgovor za  Neko

Ljubili bi i vi se se ne usmrde. Nama se svaki hram gradi na česticama svetaca, uđeš u Hram gde počiva neki svetitelj a unutra sve od njega miriše na poljsko cvijeće i taman.Ima i svetitelja poput Svt. Spiridona kojem je teljesna temperatura uvek 36,6 iako mrtav leži već više vjekova. Nekima je to čudo, a ko je više u našoj veri to ništa nije neobično.

Huso
Huso
1 godina ranije
Odgovor za  Neko

Ne baljezgaj.

30
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex