GI: Novi Pazar izgubio na značaju u krijumčarenju droga, ali je i dalje na mapi

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Uloga Novog Pazara, kao bitnog čvorišta u krijumčarenju narkotika, danas je znatno manja nego prethodnih godina, ali je ta vrsta kriminala i dalje prisutna, navodi se u poslednjem izveštaju Globalne inicijative protiv međunarodnog organizovanog kriminala.

U izveštaju te organizacije iz Ženeve piše da je Novi Pazar devedesetih godina prošlog veka bio čuveno čvorište kriminalnih aktivnosti i krijumčarenja velikih količina heroina visoke čistoće iz Turske ka ostalim gradovima regiona, Zapadne Evrope, među kojima je i London.

Globalna inicijativa podseća da je Stejt dipartment 2008. godine proglasio Novi Pazar “najvećim stovarištem heroina u Evropi”.

“Izgleda da su ti dani Novog Pazara prošli. Kriminalci iz devedesetih i dvehiljaditih su, navodno, novac uložili u legalne tokove i prestali da se bave kriminalom. Krijumčarenje heroina preuzele su veće i moćnije grupe van Sandžaka koje se bave krijumčarenjem kokaina. Iako se heroin i kokain i dalje krijumčare kroz Novi Pazar, količine su znatno manje nego ranije”, navodi se u izveštaju.

Globalna inicijativa otkriva da su kriminalne grupe iz Novog Pazara sada manje i slabije, kao i da uglavnom sarađuju sa kriminalcima sa Kosova, iz Beograda, Čačka i Novog Sada.

Ta organizacija piše i da su se pojedine kriminalne grupe iz Novog Pazara preorijentisale na “krađu narkotika od drugih kriminalaca”, navodeći da je jedna grupa u Sloveniji od pripadnika Kavačkog klana ukrala šest kilograma kokaina.

“Nekoliko meseci kasnije član te grupe je ranjen prilikom primopredaje droge u Beogradu. Tom prilikom nestala je droga i oko 300.000 evra”, stoji u izveštaju.

Globalna inicijativa dodaje i da se na lokalnom tržištu Novog Pazara mogu naći gotovo sve vrste droga, da je ulična cena grama marihuane 1.000 dinara, heroina, amfetamina i ekstazija oko 1.500 dinara, a kokaina 8.000 dinara, ali i manje.

(Radio stoplus)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.