Elma Elfić Zukorlić ispričala kako se osjeća nakon velike tragedije: O noći prije nego što će muftija preseliti i kakvi su odnosi između dvije zakonite žene

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Suze u očima, tuga koja izbija iz svake reči, bol za suprugom izmešan s lepim sećanjima na njihove zajedničke trenutke… Elma Zukorlić, druga supruga Muamera Zukorlića, nekadašnjeg muftije, a potom predsednika Stranke pravde i pomirenja i narodnog poslanika, progovorila je prvi put posle njegove smrti.

U velikoj ispovesti otvorila je dušu za Srpski telegraf i ispričala kako se oseća nakon tragedije koja je zadesila njihovu porodicu. Govorila nam je i o braku sa Muamerom, s obzirom na to da je on, pored nje, bio venčan i sa svojom prvom suprugom. Kako je istakla, u porodici sa dve zakonite žene odnosi su bili dobri, puni poštovanja, a četvoro dece koje ima iz braka sa njim delilo je veliku ljubav s ostalim braćom i sestrama.

ST/P.Divac

U velikoj ispovesti otvorila je dušu za Srpski telegraf i ispričala kako se oseća nakon tragedije koja je zadesila njihovu porodicu. Govorila nam je i o braku sa Muamerom, nesvakidašnjem za pojmove mnogih od nas, s obzirom na to da je on, pored nje, bio venčan i sa svojom prvom suprugom. Kako je istakla, u porodici sa dve zakonite žene odnosi su bili dobri, puni poštovanja, a četvoro dece koje ima iz braka sa njim delilo je veliku ljubav s ostalim braćom i sestrama.

Veoma mi je teško da objasnim kako se osećam u ovim trenucima jer mislim da ne postoji adekvatna reč. Možda bi najbolji opis mog trenutnog stanja bilo to da kao da sam upala i zaronila u neki bunar tuge, gde se iz dana u dan nadam da ću dotaći tlo i da ću se negde otisnuti ka površini, međutim, nikako da dođem do tla. Što se utehe tiče, u mom životu svaka osoba ima svoje mesto. Deca su tu kao neko ko mi pruža pozitivnu energiju i vuče me napred, ali ljubav koju osećam i koju sam osećala prema suprugu je nešto sasvim drugo. U prvim danima sam dobijala reči utehe da treba da budem jaka zbog dece, mada, iako će možda zvučati grubo, u tim trenucima nisam utehu nalazila čak ni u njima. To su, naravno, bili prvi dani, kada je bol bila previše dominantna. Poslednjih dana utehu tražim u želji da nastavim onako kako je on želeo i kako bi on želeo, ali i u nadi da u budućem periodu doprinesem ideji za koju se on borio.

ST/P.Divac

Saradnja sa Vučićem i Đinđićem

* Usame je na komemoraciji rekao da je Muamer imao saradnju samo sa dva državnika, to su predsednik Aleksandar Vučić i nekadašnji premijer Zoran Đinđić.

– Kada govorimo o predsedniku, rekla bih da je saradnja muftije s njim bila dinamična, baš kao što su i njih dvojica. Ono što je najbolje opisalo njihovu saradnju jeste govor koji je predsednik Aleksandar Vučić održao na komemoraciji, kada je istakao da nije bilo lako razgovarati s muftijom, da nikada nije kalkulisao kada je interes njegovog naroda bio u pitanju i da se iz tog odnosa ipak razvilo jedno poštovanje i prijateljstvo. Što se tiče saradnje sa Zoranom Đinđićem, mogu da kažem ono što znam, a to je da ga je muftija često pominjao i često pričao o toj saradnji. Znam da je muftija rekao jednom da je retko s kojom osobom imao tu vrstu komunikacije, da su jedan drugom završavali rečenice iako su u mnogim segmentima bili dijametralno različiti u to vreme. Ružica Đinđić je poslala telegram i ovom prilikom joj se zahvaljujem.

Na prvom sastanku stranke nakon Muamerove smrti održali ste veoma dirljiv govor. Mnogima je naterao suze na oči.

– Meni je to posle njegove smrti bio možda i najteži trenutak. Rekli su mi da ću se na tom skupu obratiti i ja sam noć pre toga pokušala da smislim nešto što ću reći i biti uteha ljudima koje ću sresti, ali moj mozak zaista nije mogao da smisli ništa što bi pružilo bilo koju vrstu utehe niti je u mojoj glavi bilo nešto drugo, osim velikog bola. Kada sam se pojavila pred tim ljudima, ja sam se totalno rastrojila i plakala sam sve vreme dok sam govorila, plakali su svi. U tim momentima, gledajući sva ta lica, prošla sam kroz sav njegov odnos sa svima njima pojedinačno jer sam znala sve njegove tanane osećaje prema svakom od njih.

ST/P.Divac

Na čelo partije došao je Usame Zukorlić, prvi Muamerov sin.

– To je bila volja svih u stranci u tom momentu, a samo moje prisustvo na tom skupu i konferenciji za štampu koju je održao nakon Predsedništva govori o tome da zaista želim da podržim Usamea, ali i sve druge članove stranke. Staću pored svakog ko bude išao putem mog supruga.

Da li je bilo teško pratiti Muamerov tempo?

– Nije bilo teško jer to nije bio samo njegov tempo, već naš. S vremenom sam prihvatila njegov način života i dinamiku koju je sa sobom nosio, a i sama sam takva, energična, tako da smo se mi tu vrlo brzo uklopili. Iskreno, nailazili su periodi da neko od nas posustane, ali bi onaj drugi bio tu da vuče napred. Meni će, zapravo, najviše nedostajati taj dinamičan život koji sam imala s njim.

Uspeli ste da se ostvarite i kao majka i kao poslovna žena.

– Imponuje kada čujete da neko verifikuje vaš uspeh, naročito kada neko kaže da ste uspeli da se ostvarite kao majka i supruga, a onda i u nekom poslovnom smislu. Naravno da to nije samo moja zasluga. Na tom putu postoji dosta ljudi koji su doprineli da ja danas budem ovde. Prvenstveno su tu roditelji, a svakako je tu bio i muftija. On je i te kako uticao na moj poslovni uspeh, prvenstveno zato što mi je davao nesebičnu podršku u svim poslovima kojima sam želela da se bavim. U poslednje vreme mogu da kažem da je on više verovao u mene nego ja sama. Bilo je momenata kada sam želela da stanem zbog dece, njihovih godina i tog pubertetskog perioda, ali on to nije dozvolio. Smatrao je da je ključ dobrog roditeljstva u uspešnim roditeljima.

Vaš brak je bio zasnovan na šerijatskim principima. Bili ste u zakonitom braku sa čovekom koji je bio venčan s još jednom ženom?

To je pravo koje svaki musliman može, ali i ne mora da iskoristi. Taj brak je bio odlika nas dvoje. Ja u tom braku nisam imala ograničenja, što se može videti i iz mog opusa, kako privatnog tako i poslovnog. Šerijatski brakovi zavise od toga koga imate sa suprotne strane, a ja sam imala sreću da preko puta sebe imam muftiju, koji mi je bio podrška. Naš brak nije bio samo odnos muškarca i žene, već smo bili i prijatelji, poslovni partneri, a mogu da kažem da sam bila prvi saborac u njegovim borbama. Što se tiče toga kako je naš brak funkcionisao, mogu da kažem da je on, kao što je znao da kontroliše sve organizacije koje je za vreme života stvorio, znao da rukovodi i svojom porodicom. Što se tiče svih nas, mi imamo jedno međusobno poštovanje, deca između sebe imaju veliku ljubav, tako da tu nikada nije bilo problema. Mogu da kažem da sam ga upoznala i nakon njegove smrti i dobila sam još jednu pozitivnu boju njega. Nakon susretanja s njegovom širom i užom familijom, kao i prijateljima, zaključila sam da je on ostavljao utisak kao da svima njima pripada i da pitate bilo koga od njih ko ga zna najbolje, verovatno bi svi naveli sebe, a to je upravo veličina njegove ličnosti. Svakoj osobi je znao da da oblik i veličinu ljubavi koju je ona od njega zahtevala, tako je bilo i u porodici. Meni to nije stvaralo ljubomoru, već sam na to gledala kao na širinu njegove ličnosti.

ST/P.Divac

Poslednji dan Muamera Zukorlića

* Kako je izgledao Muamerov poslednji dan?

– Noć pre nego što će muftija preseliti bili smo u njegovoj porodičnoj kući u Orlju, selu koje je veoma voleo. Igrali smo se sa decom, tačnije sa najmlađim sinom smo igrali fudbal. Ja sam bila golman, oni su bili fudbaleri, takmičili su se i zna se ko je pobedio. Naravno, muftija jer nikada nije puštao decu da pobeđuju, iz razloga što im je i kroz to davao lekciju da se do uspeha dolazi isključivo svojim stvarnim rezultatima. Nakon toga je sa sinovima obavio molitvu i isplanirali smo sutrašnji dan. On je sutradan završio prvo predavanje i popeo se u kabinet u kom je primenio versko pranje, uzeo je abdest i nakon toga je predao dušu stvoritelju.

Da li se bojite kako ćete dalje kao samohrana majka?

– Uz božju pomoć nadam se da ću uspeti. Za 18 godina našeg braka deci smo dali ono što im je najpotrebnije, a to su verovanje u stvoritelja, dobar porodični odgoj i težnja ka vrhunskom obrazovanju. To sva moja deca imaju, pa čak i najmlađi sin od četiri godine. Naša deca su u kući imali dosta ljubavi i smatram da je to najveći kapital koji smo muftija i ja za njih ostavili. Ljubav, poštovanje i poverenje su kod nas bili dominantni i bez ta tri kamena temeljca smatram da ništa ne bi bilo uspešno.

Izvor : Srpski telegraf/Republika

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

10 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
sara
sara
2 godina ranije

Ah, te fotomontaze ispadaju bas silibajzerski I gilipterski….

Selfi i riječi
Selfi i riječi
2 godina ranije
Odgovor za  sara

Ko bi prošle godine rekao,da na ovoj slici elma grli mrtvaca.???…sigurno bi bio uhapšen,ili bi stigle srpske specijalne snage za likvidaciju.jer taj neko sa takvom izjavom, sigurno bi bio okarakterisan da prijeti mufiji zukorlicu smrcu…tako je namešteno ubistvo ismailu prenticu 21.aprila 2007 godine.na planini zabran…eto šta može vrijeme da napravi od riječi i dogadjaja,da čovek ne poveruje…

sara
sara
2 godina ranije
Odgovor za  Selfi i riječi

Ne pravi to vreme, vec odedjuje svemoguci Allah.
Lulu nam nista detaljnije ne prica sa turnrje po Dubaji. Nemoguce da se nije srela I kafu popila sa Jelenom bin dral, jer preko nje bi sigurno prosirila Krug prijateljstava po arapskom svetu.
Nije trebao izostati susret ni sa gospodinom Dahlanom, od njega se takodje mnogo toga moze nauciti. On je inace jako dobar prijatelj Dudicu.

Almir
Almir
2 godina ranije
Odgovor za  Selfi i riječi

Ne glupirajte se i ne mešajte bebe i zabe.Muftija Zukorlić bio i ostao velikan naseg vremena,a sto se ova sad glupira to je njoj na čast i samo pokazuje da uopšte nije inteligentna

Kosmopolit
Kosmopolit
2 godina ranije

Boze dragi koliko zlobe i mrznje u vasim komentarima,ne trazite vise tudje mahane, siguran sam da ih svi imate vise od Elme, ne uznemiravaj te je vise i gledaj te svoja posla!
Apsurdno je pricati o drugima i covek govoreci o drugima upravo najvise govori o sebi!
Lijepi selam iz Münchena!

Kosmo-pročitaj
Kosmo-pročitaj
2 godina ranije
Odgovor za  Kosmopolit

Vidi na google, 21.april.2007 godine.hapšenje vehabija u novom pazaru.ko je i zašto tražio hapšenje i zašto je izgubio glavu momak od 28 godina ismail prentic..ko sruši berbernicu siromašnom čovjeku u novi pazar.i zbog čega.ko je nasrnuo i fizički povrijedio bekir makica,organizatora puta na hadz.vječni i sveznajuci Allah ne zaboravlja.i ako bi vi voleli da se ni on,ne sjeca onoga što vam ne odgovara.no, ne može tako, fala Allahu gospodaru arša veličanstvenog..on se sjeca i svi ste vi pokvarenjaci pobrojani.i svi cete biti dohvaceni za kiku lažnu i griješnu…nema vam spasa.nebitno gde ste.u minhen ili salakovac….

Miki
Miki
2 godina ranije
Odgovor za  Kosmopolit

Ona je javna licnost ,obavlja državne funkcije i javno treba da iznesemo o njenom ponašanju.Niko nju ne mrzi.Lulu se ponaša nedolično i nepristojno .Žena koja žali ne napušta kucu i ne skita da bi se slikavala .Sramota.

Miki
Miki
2 godina ranije

Kod nas zakonito je samo jedna zena i jedan muškarac.Žena mimo braka je švalerka.To svi znamo .Ti da imaš obraza savila bi se o ožalila bar koji.mesec a ne da se smucas po.belom svetu i poziras sa sps diletantima.Nemoralno i nepristojno .Sikter ne brukaj mrtve kosti.

Almir
Almir
2 godina ranije
Odgovor za  Miki

Bas tako sve si u pravu ,samo bruka onakvog velikana koga smo izgleda svi postovali osim nje.Porodica Zukorlić treba da reaguje i da joj oduzme njihovo casno prezime koje joj ne pristaje

Harizma
Harizma
2 godina ranije

U vezirskim poslovima žene igraju primarnu ulogu.uglavnom su to obučene žene za taj posao.i prema intersantnoj(ciljanoj)osobi se režira susret i poznanstvo.uglavnom to bude romantično iscenirani susret ili dogadjaj.,ako su obe osobe u saradnji sa vezirima,onda se od njih traži sklapanje braka ako je to po proceni stručnih ljudi (analitičara službe), u intersu odredjene države.u ovom slučaju srbije.kako je i zašto došlo do poznanstva a
zatim i braka,izmedju zukorlica i druge mu žene elme elfic,ostace nepoznanica,za običnog sandzačkog čovjeka

Zadnja izmjena 2 godina ranije od Harizma
10
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.