Dva brata iz NOVOG PAZARA: ”Od očevog hobija napravili smo biznis, POČETAK JE BIO TEŽAK ALI ONDA SE DESILA PREKRETNICA”

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Porodica Ramović iz Novog Pazara poslednje četiri godine pravi domaće sokove. Počeli su sa starim mašinama, a onda su uz pomoć EU PRO plus programa EU kupili nove i potpuno unapredili poslovanje porodične firme.

U današnje vreme kada sve veći broj ljudi vodi računa o tome šta kupuje trudeći se da se hrani zdravo, jako je važno da tržište ima odgovarajuću ponudu.

Sve su traženiji 100 posto prirodni proizvodi, čija proizvodnja iziskuje znatno više truda i rada, ali i mehanizacije koja bi olakšala i ubrzala proizvodnju.

Edin i Aladin Ramović iz Novog Pazara napravili su unosan biznis i proizvode 100 odsto prirodne, hladno ceđene sokove, bez dodatnih šećera, konzervansa i aditiva. Nemaju sertifikat za organski proizvod, ali se slobodno mogu pohvaliti na kvalitet i rang organskog soka, jer njihovo podneblje je puno starih atohtonih vrsta voća koje se, kako kažu, ne prska.

Ustupljene fotografija/Campi sokovi Proizvodnja Campi sokova

“Naš porodični posao je zapravo započeo naš otac, Nagip Ramović tako što je, pre svega, za sopstvene potrebe, iz svog voćnjaka, višak voća odlučio da cedi i tako dobije potpuno prirodan sok, bez dodatka šećera, vode, konzervansa i aditiva. A ubrzo nakon ispijanja i degustiranja soka sa svojom porodicom i prijateljima, i nakon oduševljenja svih, došao je na ideju da bi to mogao biti jedan dobar porodični biznis”, kaže za EUpravo zato Edin Ramović koji zajedno sa bratom, Aladinom, vodi ovaj posao.

Tako je pre četiri godine osnovana proizvodnja “Campi” koja za sada spada u manja preduzeća, a Edin i Aladin se nadaju da će vremenom prerasti u velika.

Oni kažu da i njihov početak nije bio lak.

“Početak našeg poslovanja kao i svi počeci nije bio baš lak. Potrebna su bila velika ulaganja, jedan deo opreme smo nabavili koji se tiče: prebiranja voća, pranja voća, mlevenja i ceđenja, kao i hladnjaču od nekih 30 kubika za skladištenje ceđenog soka. Drugi deo, tačnije, protočni pasterizator, automacku liniju za punjenje, etiketirku i pakericu termo tunel kupili smo već korišćene, s tim što dve mašine, etiketirka i termo tunel nisu bile na zavidnom nivou”, pojašnjavaju Ramovići.

“Danas već imamo unapredjen proces proizvodnje zahvaljujući EU fondu za razvoj kroz program EU PRO plus. Dobili smo sredstva od EU u iznosu od 42 hiljade dolara”, navodi Aladin.

On napominje da je ta pomoć bila neka vrsta prekretnice i od velikog značaja za njihovo preduzeće.

“Unapredili smo proces proizvodnje i povećali prostor za skladištenje sirovine. Sredstvima EU unapredili smo celokupan proces proizvodnje, izgradili smo minusnu komoru, to jest hladnjaču od 80 kubika za skladištenje sirovina i time otvorili mogućnost širenja tržišta. Zamenili smo dotrajalu etiketirku koja je bila poluatomatska – automatskom za više vrsta ambalaža. Takodje, smo zamenili i termo tunel koji je prohromski i znatno većeg kapaciteta i boljeg kvaliteta, tako da smo generalno znatno unapredili kvalitet i kapacitet proizvodnje”, pojašnjava Aladin.

Edin kaže da konkurs sam po sebi nije bio mnogo zahtevan.

“Potrudili smo se da ispratimo uslove i zahteve, da se na vreme informišemo o svemu što je bilo uključeno u proces i eto, uspešno smo  završili proces, prošli konkurs i dobili novac”, navodi on.

Šta je EU PRO PLUS?

Srbija je u okviru programa EU PRO Plus dobila značajne sume za različite projekte i situacije. Među njima je najznačajnija pomoć od 10 miliona evra za oporavak od posledica pandemije krajem 2021. godine. Takođe, lokalna infrastruktura je u centru ovog projekta, pa je među najznačajnijim ulaganjima u lokalnu infrastrukturu “Naučni centar fabrika ideja za 21. vek” u Šapcu, sportski tereni u različitim mestima, gradnja i renoviranje vrtića i škola, centara namenjenih socijalnoj inkluziji.

On je iskoristio priliku da se ovim putem još jednom zahvali na EU PRO plus podršci, sa nadom da će njihova firma moći da računa na podršku i u budućnosti u daljem unapređenju proizvodnje.

Mladim preduzetnicima Ramovići poručuju da dobre poslovne ideje uvek imaju podršku.

“Na nama je da budemo kreativni i radni, da uvek idemo ka zacrtanom cilju i uspeh je neminovan”, zaključuju ovi vredni ljudi.

(M.A./EUpravo zato)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex