Doktorka Ćeranić: Plašimo se da nećemo imati mjesta u bolnici

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Od pojave četvrtog talasa u Novom Pazaru je drastično povećan broj hospitalizovanih i zaraženih koronavirusom. O tome kakvi su poslednji podaci o broju zaraženih, kako protiče vakcinacija i može li se sprečiti teška jesen, u emisiji “Probudi se” govorila je doktorka i infektolog Lejla Ćeranić.

Prema poslednjim podacima, u Novom Pazaru je trenutno hospitalozvano oko 150 pacijenata, a doktorka Ćeranić navodi da je među njima pet do šest odsto vakcinisanih, te da su nevakcinisani pacijenti u većini.

“Ja vodim jednu kovid jedinicu u kojoj se nalazi 26 bolesnika od kojih je njih četvoro revakcinisano Sinofarm vakcinom i to su lakše kliničke slike. Svi ostali su nevakcinisani”, navodi ona.

Ćeranić upozorava da sve što se trenutno dešava u Novo Pazaru podseća na leto prošle godine kad je u tom gradu bila veoma teška situacija.

“Juče na kolegijumu je direktor rekao da smo dostigli broj od 400 pregleda dnevno u kovid ambulanti, što je identičan broj kao i prošle godine. To nas plaši da može da dođe do tolikog priliva bolesnika da mi zaista nećemo imati mesta, a ni kadrova da pregleda, leči i opservira te bolesnike”, poručuje ona.

Prema njenim rečima, svi zdravstveni radnici u Novom Pazaru se trude da animiraju ljude da se vakcinišu.

“Ohrabruje to što su ljudi počeli da uviđaju da je kovid jedna ozbiljna bolest i da se posetpeno povećava broj vakcinisanih. Kod nas trenutno dominiraju srednje teške kliničke slike. Situacija što se tiče organizacije u Opštoj bolnici u Novom Pazaru je znatno bolja u odnosu na leto prošle godine. Mi smo, poučeni iskustvom od prošle godine, već unapred imali strategiju koje će se jedinice kojim redom otvarati i sad zaista nije pitanje organizacije i nije do nas. Činjenica je da smo mi umorni, ali to je naš posao i mi ćemo ga raditi do poslednjeg atoma snage“, ističe ona, ali i upozorava da sa se porastom broja obolelih svakodnevno smanjuju bolnički kapaciteti u Novom Pazaru.

„Mi gubimo ležeće postelje i plašimo smo se zbog non kovid patologije. I najorganizovaniji sistem može doživeti kolaps kad je priliv pacijenata veći“, rekla je doktorka Ćeranić.

(Nova.rs)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker