CRVENI ALARM – Najzagađeniji vazduh u Novom Pazaru

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Pored pandemije Covida 19 u Srbiji, nažalost, hara još jedan „nevidljivi neprijatelj“ – zagađeni vazduh. Prema zvaničnim podacima, trenutno je najopasnije disati napolju u Novom Pazaru i Obrenovcu dok je u prestonici najveći rizik na Savskom Vencu, u Bulevaru Despota Stefana, na Vračaru i Novom Beogradu.

Nažalost, ni ostatak Srbije se ne može podičiti čistijim vazduhom pa je alarmantna situacija i u Valjevu, Beočinu, Smederevu i Nišu.

Ubedljivo najveća količina PM 10 i PM 2.5 čestica registrovana je u Novom Pazaru. Tamo PM 10 iznosi čak 96.89 µg/m3, a PM 2.5 84.23 µg/m3.

Inače, kako objašnjavaju naučnici, PM 10 i PM 2.5 su takozvani aerodinamični poluprečnik čestice. Kako kažu, kada ih udišemo dobar deo PM 10 čestica zbog svoje inercije ostaje u nosu… Čestice PM 2.5 su još manje od njih i danas u svetu se smatraju najgorim zagađivačem životne sredine, jer sa strujom vazduha prolaze kroz nos i ulaze u pluća, upozoravaju stručnjaci.

Tradicionalno loš kvalitet vazduha ima Obrenovac gde PM10 beleži 71.39 µg/m3, a PM 2.5 62.06 µg/m3.

Kada je reč o Beogradu, najveća količina PM10 i PM 2.5 čestica beleži se na Savsku vencu. Tamo PM 10 iznosi 66.10 µg/m3, a PM 2.5 60.63 µg/m3. Sledi, Bulevar despota Stefana gde je PM 10 66.04 µg/m3, a PM 2.5 56.07 µg/m3.

Crveni alarm zagašenja znači da se u mestima gde je on na snazi kod svih građana mogu javiti posledice po zdravlje, blaže ili jače, a oni koji pripadaju osetljivim grupama mogu da se suoče sa ozbiljnim zdravstvenim tegobama.

Aktivna deca i odrasli, te ljudi sa srčanim i respiratornim oboljenjima poput astme treba da izbegavaju svaki boravak na otvorenom. Svi ostali, posebno deca, treba da ograniče boravak na otvorenom. Izbegavati sve aktivnosti na otvorenom koje podrazumevaju ubrzano i duboko disanje. (Blic)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.