Blic / UNIŠTIO OSTATKE CRKVE ZBOG AUTOPLACA – Arheološki lokalitet Latinska crkva u Novom Pazaru “sravnjen sa zemljom” (FOTO)

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Arheološki lokalitet Latinska crkva u Postenju u Novom Pazaru uništen je u potpunosti. Pre nekoliko dana, građevinskim mašinama uništeno je groblje, a onda su ostaci crkve.

Jedan od vlasnika parcele na kojoj se nalazila Latinska crkva sa grobljem, samoinicijativno je organizovao rušenje svih ostataka na lokalitetu. Prema najavama, na tom mestu je planirano da se izgradi auto plac.

Kako smo saznali, službe zaštite su na vreme obavestile gradsku inspekciju Novog Pazara o nedozvoljenim radovima na lokalitetu. Inspekcija očigledno nije sprečila vlasnika parcele u realizaciji njegovih planova, zbog čega je još jedan arheološki lokalitet u Srbiji nepovratno uništen.

Tek posle nekoliko dana, inspektori su izašli na teren i zatvorili gradilište.

– Građevinska inspekcija u Novom Pazaru je 3.10. izvršila inspekcijski nadzor i utvrdila da je investitor izvršio uklanjanje zemljišta bez Rešenja o dozvoli izvođenja iskopa, tj. bez prijave izvođenja radova – navodi inspekcija u rešenju.

Lokalitet Latinska crkva u Postenju u Novom Pazaru se nalazi na raskršću puteva Novi Pazar-Raška i Novi Pazar-Golija. Udaljen je oko 400 metara severno od Petrove crkve. Po predanju na lokalitetu su se nalazili crkva i groblje čiji su se nadgrobni spomenici videli do pred Drugi svetski rat.

Ostaci crkve podignute u Novom Pazaru otkriveni su 1982. godine i nazvana Latinska crkva. Bila je spomenik kulture o kojoj je brinuo Zavod za zaštitu spomenika Srbije i nalazila se u blizini Petrove crkve.

Na osnovu karakteristika živopisa naučnici su došli do zaključka da je izgrađena u prvoj polovini 14. veka. Crkva je stradala u prvim osmanlijskim prodorima u Rašku, krajem 14. veka.

(Blic)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
2 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
1 mjesec ranije

E žalosti, majko mila!

sandzo
sandzo
1 mjesec ranije

Privatno vlasnisvo, covek kupio plac ako je bio pod zastitom kako je mogao da se proda..

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
2
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker