Biševac: Poruka „Quo vadis, Aida?” o saosećajnosti i pomirenju je od najveće važnosti za nas

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Novi Pazar je uveliko značajan i šire prepoznat kao regionalni kulturni centar. Pre dve godine Kulturni centar Novi Pazar proglašen je za najbolju ustanovu kulture u Srbiji, što podrazumeva velika ulaganja u razvoj i afirmaciju kulturnog života i pogodnog ambijenta za umetnička izražavanja – kaže za Danas Nihat Biševac, gradonačelnik Novog Pazara, uoči premijere “Quo vadis, Aida?”, koji je na 34. dodeli Evropskih filmskih nagrada proglašen za najbolji evropski film snimljen u prošloj godini.

Komentarišući činjenicu da se premijera filma koji govori o genocidu u Srebrenici odigrava u Novom Pazaru, Nihat Biševac kaže da ne bi isključivo posmatrao kontekst u društveno političkom ključu.

– Ne bih sveo ovaj događaj od izrazito kulturnog značaja za naš grad na priču o društvenim ili političkim razlozima već bih istakao univerzalnu poruku koju film ima a to je poruka o pomirenju i međusobnom razumevanju i saosećanju. To naglašavam jer smatram da su za multietnički Novi Pazar ove vrednost najznačajnije – ističe Nihat Biševac.

Kako dodaje, Novi Pazar izdvaja značajna sredstva u budžetu za razvoj kulturnog života i ulaganja u kulturu što ima i svoje, tvrdi on, dokazane rezultate, poput, recimo, činjenice da su novopazarsko Regionalno pozorište i Kulturni centar Novi Pazar  ove godine pobedili na 66. “Sterijinom pozorju”.

Sagovornik Danasa potom ističe da je grad u prethodnom periodu smo investirao u renoviranje Kulturnog centra, kupovinu savremene bioskopske opreme, rekonstrukciju krova Muzeja „Ras“, gradske biblioteke „Dositej Obradović“, arheološka istraživanja severnog bastiona Novopazarske tvrđave, i mnoge druge projekte.

– Takođe, za ovakvu sredinu više od 200 kulturnih događaja godišnje predstavlja izuzetno umetničko produktivnu sredinu što opravdava tvrdnje o izuzetnosti položaja našeg grada kao regionalnog i kulturnog centra. Mnogi umetnici iz Srbije, pisci, radnici u kulturi, nezavisni umetnici dolaze i sa našim institucijama u kulturi realizuju različite projekte – zaključuje Biševac.

Film „Quo vadis, Aida“ je prvi film koji je snimljen o genocidu u Srebrenici.

Iako je dobio evropsku filmsku nagradu za najbolji film u 2021. godini, ovaj film neće premijerno biti prikazan u Beogradu, čija je ideološka baza, kao i organizaciona struktura neposrednih izvršitelja genocida, već u Novom Pazaru, gde većinsko stanovništvo čine upravo Bošnjaci, čija se nacionalna pripadnost i versko opredeljenje podudara sa žrtvama genocida o kojima je u filmu reč. (Danas)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker