ALARMANTNO UPOZORENJE: Od zagađenog vazduha do raka pluća u Novom Pazaru? VIDEO

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Prema izveštaju Evropske agencije za životnu sredinu o kvalitetu vazduha, Novi Pazar spada u osam gradova Srbije koji imaju lošiji vazduh od najzagađenijeg grada u Evropskoj uniji. Iz Nacionalne ekološke asocijacije kažu da, ako se ništa ne preduzme, svi ćemo imati ozbiljne posledice, a najviše Novopazarci. A1 je istraživao kakve posledice možemo imati i da li se bilo šta radi po pitanju kvalieta vazduha u Novom Pazaru.

Po koncentraciji zagađujućih PM 2,5 čestica, osam gradova u Srbiji ima lošiji vazduh od najzagađenijeg grada u EU. Među njima se na listi ovog puta našao i Novi Pazar, koji je prema ovom izveštaju dva puta više zagađen od najzagađenijeg evropskog grada. Iz Nacionalne ekološke asocijacije u razgovoru za A1 kažu da se ovaj problem nikako ne sme ignorisati i da se svakog dana suočavamo sa većim posledicama.

“Rezultati vrednosti koncentracije PM čestica za prošlu godinu su 47 mikrograma po kubnom metru, a dozvoljeno je 25. Sa druge strane SZO preporučuje pet, a to dalje znači da je kvalitet vazuduha jako loš. Zbog toga, svi ćemo nadrljati, a posebno vi u Novom Pazaru ukoliko se nešto ne bude promenilo”, kaže Milenko Jovanović iz Nacionalne ekološke asocijacije.

Sličnog mišljenja su i lekari, koji kažu da su posledice udisanja zagađenog vazduha višestruke kao i da ostavljaju trajne posledice.

“Najčešće su bolesti respiratornog i kardiovaskularnog sistema i pojava raka pluća. Zbog toga je važno da udišemo čist vazduh i vest o zagađenju nije naivna”, objašnjava pulmolog Asim Leković.

Iz inicijative građana ” Za zdrav Novi Pazar” koji su pre dva meseca protestvovali zbog izlivanja mazuta u reku Rašku, kažu da najveću odgovornost nose predstavnici lokalne samouprave.

“Sve zavisi od opštine i vlasti kako će da postupaju po ovom velikom problemu za Novi Pazar. Mislim da do sada nisu pokazali rezulate po pitanju zagađenja vazduha. Ako je i bilo pomaka, bilo ga je blago. Što budu blaži u rešavanju ovog problema, bićemo žešći. Bićemo građanska policija i ne damo da se ništa ne radi po ovom pitanju. Mora se nešto preduzeti, a na koji način ćemo mi reagovati zavisi od načina kako lokalna samouprava rešava ovaj problem” , rekao je Aladin Nezirović ispred Inicijative građana ” Za zdrav Novi Pazar”.

Zbog velike zagađenosti vazduha Novi Pazar je nabavio i mernu stanicu za kvalitet vazduha koja meri prisustvo nekoliko različitih čestica među kojima su i najpopasnije PM 2.5 i PM 10. Iz lokalne samouprave ovog grada kažu da su oni preduzeli mere koje ne daju jednokratne rezultate već da se radi o merama sa dugotrajnim rezultatima.

” Jedna od prvih mera bila je izmeštanje toplane iz centra grada, prošle godine smo zamenili sedamdeset individualnih ložišta u domaćinskim kotlovima na pelet, izmenjeni su kotlovi u hali Pendik, u dvema školama koje su u centru grada. Prošle godine smo završili pošumljavanje na 16 hektara u neposrednoj blizini Novog Pazara sa 39.500 sadnica. ” , rekao je rukovodilac odeljenja za zaštitu životne sredine u lokalnoj samoupravi Ivan Milanović.

On je imao poruku i za građane, kako bi kvalitet vazduha bio bolji.

” Ako svi očistimo dimnjake i smanjimo upotrebu motornih vozila možemo doprineti boljem kvalitetu vazduha” , rekao je Ivanović.

“Što se tiče saobraćaja, kada bismo imali gradski prevoz, ne bismo se toliko vozili. Mi smo grad sa 120.000 stanovnika i jedini prevoz koji imamo je taksi. Svakom problemu mora pojedinačno da se pristupi, zato mora da se vrši pritisak jer je to nešto što sve može da se reši sa nivoa vlasti” , rekao je Aladin Nezirović ispred Inicijative grđana ” Za zdrav Novi Pazar”.

Iz Nacionalne ekološke asocijacije kažu da se u zemljama EU zakonodavstvo striktno primenjuje, odnosno pri pojavi prekomernog zagađenja, sankcionišu se zagađivači, donose se akcioni planovi koji se i sprovode, što kod nas nije slučaj. I dok čekamo zakonodavstvo, postavlja se pitanje šta raditi u danima kada je vazduh veoma zagađen, jer je ovo problem koji se ne može odmah rešiti.

” Ono što trenutno možemo da uradimo jeste da izbegavamo da budemo napolju u vreme kada je najveća koncentracija tih čestica, a to je uglavnom u jutranjim satima”, rekla je za A1 biolog Bojana Veljković.

Zbog korone smo nosili maske. Jedva smo dočekali da ih skinemo. Stučnjaci upozoravaju da vodimo više računa o životnoj sredini, u suprotnom maske ćemo vratiti na lica, ali ovaj put ne zbog korone, već zbog zagađenog vazduha.

Izvor:A1TV.net

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
1 Comment
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
vladica
vladica
3 mjeseci ranije

Svake godine u isto vreme ista tema,a nista se ne radi da bi se poboljsao kvalitet vazduha.Pre 3 godine sam kupio fotokataliticki preciscivac vazduha da mi deca barem u kuci udisu cist vazduh,

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
1
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker