Mushaf u novopazarskom muzeju nastao u 16. veku

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Arheolog Mustafa Baltić rekao je večeras da su stručnjaci za osmanski jezik utvrdili, na osnovu stila pisanja i ukrašavanja prve strane, da je jedan od rukopisa Kur’ana koji poseduje Muzej “Ras“ u Novom Pazaru najverovatnije nastao u 16. veku.

On je tokom prezentacije projekta “Proučavanje i hronološko određivanje mushafa biblioteke Muzeja Ras“ rekao da on spada u jedan od najstarijih u zemlji, te da je prepravljan i dopisivan sve do 18 veka.

“Sam projekat je nastao na osnovu mišljenja da je Kur’an koji poseduje muzej iz 15. veka, što se smatralo na osnovu zapisa na pretposlednjoj strani, gde je upisana 858 hidžretska godina. Međutim, na osnovu ovog istraživanja otkrili smo da to uopšte nije broj godine, već cena računa koju je platio njegov vlasnik za korićenje“, pojasnio je Baltić.

On je istakao da je utvrđeno i to da je ovaj mushaf ukoričio čovek koji se zvao Murtaga Rogačli, za koga se pretpostavlja da je bio iz Rogatice ili iz obližnjeg sela Rogača.

“Taj Kur’an je predat muzeju na čuvanje iz Melajske džamije. Važno je napomenuti da su razmaci između ajeta u njemu pisani zlatnom vodom“, rekao je Baltić.

On je dodao da je projekat nastao iz želje da se ovaj mushat konzervira i sačuva, jer je on vredan izvor informacije da je u vreme njegovog pisanja ovaj grad bio izuzetno razvijen i važan deo Osmanskog carstva.

U okviru ovog projekta, koji je podržalo Ministarstvo kulture, bili su angažovani stručnjak za rukopise iz osmanskog doba Hasan Sahl Muhmanedein sa Državnog arhiva Egipta, kao i novopazarski osmanista i teolog Nesip Pepić.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.