Obijena i opljačkana biblioteka i arhiva Matice Bošnjaka Sandžaka

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Akademik Šefket Krcić, predsjednik Matice Bošnjaka Sandžaka, saopštio je za naš portal da je, prije nekoliko dana, izvršen upad i obijanje prostorija te institucije u Novom Pazaru.

” Ovo je za mene i sve članove naše kulturne i znanstvene institucije najteži i najbolniji dan. Za vrijeme više od tri decenije našeg egzistiranja u Sandžaku, napravljena nam je velika šteta, čak teže nego za vrijeme djelovanja diktatorskog Miloševićevog rezima” – izmedju ostalog je naglasio akademik Šefket Krcić , predsjednik Matice Bošnjaka – Drustva za kulturu, znanost i umjetnost Sandžaka.

Kako smo saznali, članovi Matice Bošnjaka su prijavili Upravi policije da su obijene prostorije ove sandžačke institucije (koja je i jedna od suosnivača Bošnjačkog nacionalnog vijeća), koja ima svoju nacionalnu Biblioteku i Arhiv sa pozamašnim fondom u regionu, koji je smješten u jednoj starijoj zgradi u ulici Mehmeda Alibašića br. 14 u Novom Pazaru.

Provalnici su obili sporedna vrata i odnijeli kulturne dragocjenosti i tehnicka učila, laptop, štampače, mnoge torbe sa dokumentima i napravili premetačinu sa slikama i drugim kulturnim dragocjenostima.

Naša institucija, koja unutar sebe ima više djelatnosti, Enciklopediju Sandzaka ( projekat od univerzalne edukativne važnosti), Institut humanističkih nauka, te Udruženje pisaca Sandžaka, zasluzujemo da budemo zastićeni od strane institucija ovoga grada i države.

Ovako, ostali smo na vjetrometin – naglasio je izmedju ostalog akademik Krcić.

On je izrazio očekivanje da će nadležne institucije da iskorače u traženju i sankcionisanju počinilaca ovog nedjela. (Sandzak press)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker