“Da ga nisu ubili, cijeli Balkan bi se ponosio njime”: Safet Kurtović iz Novog Pazara traži istinu nakon smrti sina u Švajcarskoj

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Nakon žurke na Univerzitetu u Lozani, umesto da se vrati kući, Kevin Kurtović je pronađen bez svesti u malom potoku, bez majice i bos, oko 50 metara od hotela

Telo Kevina Kurtovića, čiji je otac Safet poreklom iz Novog Pazara, pronađeno je 29. oktobra prošle godine u jednom potoku u mestu kod Lozane u Švajcarskoj. Njegov otac u razgovoru za Telegraf tvrdi da je njegov sin ubijen i od tog kobnog dana traje njegova potraga za istinom i pravdom.

Safet Kurtović kaže da ne spava otkako je njegov sin pronađen mrtav nakon studentske žurke na Univerzitetu u Lozani 29. oktobra 2023. godine.

“Moj sin je nestao uveče 28. oktobra prošle godine, njegov telefon je prestao da bude aktivan i pronađen je sutradan mrtav preko puta hotela u jednom malom potoku”, govori na početku razgovora Safet.

On dodaje da je tada dobio različite informacije, informacije koje se ne slažu i misli da one prekrivaju tačno vreme smrti njegovog sina.

“Šef hitne pomoći u bolnici mi je rekao nakon nekoliko dana da su ga našli sa jednom temperaturom i sutradan mi je čitao izveštaj jer sam obezbedio prokuraciju u kojem se navodi sasvim druga stvar”, govori on.

Safet, otac troje dece, u Švajcarsku je iz Novog Pazara stigao pre više od 20 godina i u Lozani ima firmu za elektronsku sigurnost.

Međutim, od te kobne noći u oktobru pokušava da sazna šta se desilo sa njegovim sinom jer veruje da ga je neko ubio.

Nakon žurke na Univerzitetu u Lozani, umesto da se vrati kući, Kevin Kurtović je pronađen bez svesti u malom potoku, bez majice i bos, oko 50 metara od hotela.

U teškoj hipotermiji i respiratornom zastoju, 24-godišnji mladić je avionom prebačen u bolnicu Sion. Njegova smrt je proglašena nekoliko sati kasnije.

Safet je odmah otišao u bolnicu, ali je bilo prekasno. Doktori su mu rekli da su učinili sve što su mogli, ali da nažalost nisu uspeli da spasu njegovog sina.

Nakon toga je došao policajac da uzme njegove podatke, kao i podatke njegove bivše supruge, koja je takođe bila prisutna.

“Sledećeg dana su nas pozvali da kažu da možemo da preuzmemo telo našeg sina. To je sve. Nisam dobio nikakve informacije o okolnostima njegove smrti”, govori naš sagovornik.

Prema određenim dokumentima, tragovi Kevinove krvi pronađeni su na stepeništu gostionice, na haubi i krovu automobila parkiranog ispred pomenutog stepeništa. U blizini, njegov telefon – smrskan, kao da ga je pregazio auto – narukvica i naočare su bile slomljene, a cipele razbacane.

Šta se dogodilo između poslednjeg puta kada je viđen (između 23.30 i 2 sata ujutru) i pronalaska njegovog tela u 10 časova?

Istraga koju je sprovelo Javno tužilaštvo kantona Vale još je u toku.

“Njegov telefon je pokvaren. Našli smo krv, bio je bos! Ne kažem da ga je neko namerno povredio. Da li učenici nešto kriju? Možda je pijano veče pošlo po zlu? Da li je moj sin bio drogiran? Da li ga je udario auto?”, sve su ovo pitanja na koje očajni otac nema odgovore.

Suočen sa presporom pravdom, toksikološkim analizama koje kasne, preliminarnom obdukcijom koja nije mogla da utvrdi uzrok smrti i saslušanjima svedoka, Safet Kurtović se bori da sazna istina.

“Moj sin je bio jedan od najboljih, ako ne i najbolji student na fakultetu Medicine i specijalizovao se za psihologiju. Jedan od naučnika sa tog univerziteta rekao mi je u telefonskom razgovoru da bi moj sin, da nije zaustavljen, bio jedan od najboljih lekara ne samo u Švajcarskoj nego i u celom svetu”, govori otac.

Danas, više od šest meseci nakon smrti njegovog sina, Safet i dalje ne zna razloge koji su doveli do ove tragedije.

“Ne mogu da verujem da u Švajcarskoj u kojoj svi imamo pravo na sigurnost, ne uzimaju za bitno geolokaciju, telefonske pozive, GPS, da se uzmu za validno određena svedočenja i dokazi koji ukazuju i pomažu da se dođe do istine. Tužilaštvo to uopšte ne uzima u obzir”, ističe on.

Otac na kraju razgovora govori da je njegov sin Kevin bio divno dete i da je pred njim bila svetla budućnost.

Kevin je bio divan sin, pred njim je bila budućnost sa kojom bi se ponosio svako, ne samo familija već i ceo Balkan, da mi ga nisu ubili“, zaključuje na kraju razgovora.

(Telegraf.rs)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex