Sandžaklija iskreno / KAŽU, SREĆNIJI SMO OD ONIH PO KANCELARIJAMA: Ovo je jedan od najtežih poslova, a on je već rabadžija iako mu je tek 15 (FOTO)

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Od malih nogu sam zavoleo volove i rad sa njima, kaže dečak iz sela Jasenovo na obroncima Murtenice. Nekada je imućan domaćin bio onaj koji je imao par volova

NOVA VAROŠ – Prema narodnom verovanju na Božić valja malo raditi, kako bi vredni bili čitave godine. Stari običaji iako sve više gube trku sa modernim načinom života, ipak se u pojedinim selima i dalje pomno čuvaju.

Tako je na obrncima Murtenice gde mlade rabadžije ne odustaju od teškog, ali berićetnog posla. Ma koliko bilo nezahvalno uprežu svoje volove i izvlače drva iz šume. Sve je manje onih koje se bave ovim zanatom, ali petnaestogodišnji Dragan Paunović iz sela Jasenovo nije jedan od onih koji su odustali.

Rina

“Od malih nogu sam zavoleo volove i rad sa njima. Uvek smo u štali imali najmanje po jedan par volova tako da su mi uvek bili na raspolaganju. Dosta mojih vršnjaka sa ovih padina uživa u ovom poslu isto kao i ja. Svestan sam da je ovo izuzetno težak posao ali mora neko i ovo da radi jer ne može svugde traktor gde mogu da zađu volovi”, kazao je za RINU ovaj mladi rabadžija.

Iako ih život nije mazio, čist vazduh i zdrava hrana kumovali su njihovom dugom i zdravom životu. Skoro niko od ovih planinaca ne zna ni šta je “burnout sindrom”, dok kod ljudi koji svoj radni vek provode u kancelarijama polako poprima oblike epidemije.

Milojko: Mogao sam i ja odavde ali se nisam odrekao kućnog praga i volovske zaprege

“Težak je ovo posao,treba snage i veštine sa volovima. Mogao sam i ja da odem odavde ali se ipak nisam odrekao kućnog praga i volovske zaprege”, kaže za Milojko Vatazević iz Kućana koji ima malo duži staž od mladog Dragana.

Za obavljanje ovog teškog posla neophodni su dobri volovi, koji se posebnim komandama uče od malena, jer kad prerastu njihova snaga se ne može tako lako obuzdati. Koliko je ovaj posao nekada bio popularan u zlatiborskom i zlatarskom kraju govori i podatak da je svaka kuća imala bar po jedan par volova i time se merila imućnost domaćinstva. Danas je situacija ipak malo drugačija.

Kurir.rs/RINA

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker