Mladi lovac mirne ruke i bistrog oka odstrelio divljeg vepra koji je mesecima plašio meštane sela u okolini Nove Varoši

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Nova Varoš – Svi koji se bave lovom maštaju da odstrele trofej sa kojim će se ponositi.

Uhvaćena grdosija koja je mesecima plašila meštane sela u okolini Nove Varoši, foto: privatna arhiva

Nekima to nikad ne pođe za rukom, ali mladi Radenko Đenadić (21) iz sela Božetići kod Nove Varoši na samom početku svog lovačkog staža zaslužio je poštovanje svojih starijih kolega. Tokom lovačke ekspedicije bistrog oka i mirne ruke uspeo je da odstreli neverovatn trofej, divljeg vepra teškog preko 100 kilograma.

„Lovili smo na prostoru lovačke sekcije ’Vrhovi – Debelja’, gde je nas desetak lovaca i nekoliko pasa krenulo u izvidnicu. Odjednom se začuo neverovatan zvuk kada je istrčala ogromna grodosija. Na prvi pogled mislili smo da je medved, ali kada je naš kolega Radenko presudnim hicem savladao zver, ispostavilo se da je divlji vepar. Kada smo ga stavili na vagu i izmerili, bio je težak 125 kilogarama”, kazao je za RINU, lovac Rade Leković.

Odstreljeni vepar bio je težak 125 kilograma, foto: privatna arhiva

Međutim, ovo nije samo običan divlji vepar već onaj koji je mesecima meštanima okolnih sela na padinama Zlatara pravio velike probleme i materijalnu štetu na imanjima. Tako su samo jednim hicem „ubijene dve muve”. Mlađani Radenko se pokazao kao vrstan lovac, a meštani rešili muke.

„Sad kad više ne može da pravi štetu, dosta smo bezbedniji i imamo miran san. Komšiji je prošle godine za samo jedno popodne divlji vepar uništio celu parcelu pod kukuruzom od jednog hektara. Uništavao je sve od poljoprivrednih kultura što mu se nalazilo na putu, nije ni čudo što je imao toliku kilažu. Nadamo se da se tako nešto neće više dešavati”, dodao je Leković.

Mladi lovac Radenko Đenadić sigurnom rukom odstrelio trofejni primerak, foto: privatna arhiva

Divlje svinje u potrazi za hranom sve češće prilaze sve više naseljenima mestima i porodičnim kućama. Ulsed njihovog povećanog broja, pravilno i plansko izlovljavanje jedino je rešenje da ove životinje ne oberu veći deo letine u selima u okolini Nove Varoši.

RINA / GZS

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker