Zgradu u Rusiji okovao led izvana i iznutra, stanari ogorčeni (Video)

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Dok je birokratski problem i dalje neriješen, četiri porodice koje i dalje žive u zgradi bore se sa preživljavanjem zime

rusija zgrada

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Zima je uzrokovala velike probleme za stanovnike jedne zgrade u ruskom gradu Irkutsku. Naime, cijelu zgradu, izvana i iznutra, okovao je led. Dogodilo se to nakon što su popucale cijevi na svim spratovima.

Stanari su ogorčeni jer zbog prebacivanja odgovornosti više institucija niko ne rješava problem, a oni su zaglavljeni u zamrznutoj zgradi na temperaturama do minus 20 stepeni. Četiri porodice koje žive u zgradi jedva preživljavaju dok čekaju preseljenje.

{module Oglas 2019 – U članku 2}

“Tražili smo da nam daju odštetu kako bismo mogli platiti račune, ali svi su nas odbili jer kažu kako nema dokumenata, pa ne mogu potpisivati nikakve sporazume. Zato smo u slučajevima hitnih situacija i kvarova sve popravljali sami”, ogorčena je jedna od stanarki u zgradi Natalia Chipurina.

Nekada je zgrada služila kao dom za polaznike škole vojnih avio inženjera, a u njemu su boravili vojnici i civili zaposleni u školi do njenog zatvaranja 2009. godine. Nakon zatvaranja škole zgrada je prestala služiti svim državnim strukturama te su je napustili svi stanari osim pet porodica koje su se tu trajno uselile.

Unatoč tome, stanovi porodica imali su grijanje te pristup hladnoj i toploj vodi. No puknuće cijevi za toplu vodu uzrokovalo je rast leda na zidovima, podovima i stropovima unutar zgrade. Gradske vlasti odbile su popraviti kvar u zgradi jer, kako tvrde, ona nije u gradskom vlasništvu.

Iz Ministarstva odbrane izjavili su kako su zgradu prepisali na vladu Irkutska 2006. godine, no oni ne žele snositi odgovornost i insistiraju na tome da je zemljište oko zgrade na kojem su cijevi i dalje vlasništvo Ministarstva.

Stanarima je preporučeno da dokažu sudu svoje pravo na stanovanje u zgradi kako bi ih se moglo preseliti.

Istražni odbor u međuvremenu je preuzeo slučaj, dok je guverner Irkutska dobio naredbu da preseli stanare u roku od mjesec dana. A dok je birokratski problem i dalje neriješen, četiri porodice koje i dalje žive u zgradi bore se sa preživljavanjem zime.

Pogledajte video :

{module Oglas 2019 – U članku 0}

https://www.youtube.com/watch?v=AIj3_9eEQtc

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex