“ŽENA JE ODVELA DECU, NESTALI SU BEZ TRAGA” Ispovest Beograđanina koji tri godine traga za ćerkama

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Predrag Popović, otac dve devojčice od 10 i 9 godina, svoje ćerke nije video skoro tri godine. Njihova majka i njegova bivša supruga Zorica P. (35) je, bez pristanka, odvela decu u Austrailiju. Od tada, Predrag nema nikakvu informaciju gde se one nalaze i šta rade.

Oženio sam se 2010. godine. Iz tog braka imamo dve ćerke. Brak je u početku funkcionisao normalno, da bi došlo do toga da se 2013. godine razvedemo. Pošto su deca u tom periodu bila dosta mala, po nekoj logici su pripala majci. Međutim, ja nisam bio lišen roditeljskog prava. Majka je bila staratelj i ja sam učestvovao u njihovom odgajanju. U periodu posle razvoda, neki put smo funkcionisali dobro, nekad loše, u principu se sve zasnivalo na raspoloženju moje bivše supruge. Sve je to kulminiralo negde 2015. godine, kada ona upoznaje jednog Meksikanca koji je došao u Srbiju – rekao je u jutarnjem programu na TV Pink Predrag.

Kako je dalje naveo, u tom periodu kreću problemi.

– Deca su pričala kako ih on maltretira, što je potvrdila i moja tašta. Obraćao sam se centrima za socijalni rad. Sve je bilo bez konkretnog rešenja i odgovora. Taj čovek napušta Srbiju i na njegovo mesto dolazi sadašnji suprug, australijski državljanin. Ona sa njim stupa u brak krajem 2017. godine, venčavaju se u Kostariki. Ona od tada želi zajedno sa njim i našom decom da naputi zemlju i odu da žive u Australiju. Tada od mene traži da se lišim potpuno roditeljskog prava da bi deci mogla menja mesto prebivališta. Htela je da utiče na Centar za socijalni rad Zvezdara, koji joj je dao negativno mišljenje. Njihov zaključak je bio da nema elemenata da se lišim roditeljskog prava, da bi to za njih bio veliki šok. To joj nije nikako nije odgovaralo, pa je promenila mesto prebivališta i ispisala decu iz škole bez mog znanja.

Saznao sam posle da su se preselili na Novi Beograd. Tim preseljenjem je slučaj preuzeo njihov Centar za socijalni rad. Primetio sam da ona toliko insistira na tom odlasku u inostranstvo, poturala mi je neke papire da potpišem, što nisam želeo. U međuvremenu, baba i deda ih nisu viđali po tri meseca. Podneo sam kontratužbu da se deca povere meni. Advokat i ja smo tražili da se u periodu dok traje proces deci oduzmu pasoši, da ne može da ih izvede iz zemlje. Sud je mogao to da uradi i bez mišljenja Centra za socijalni rad, međutim to nije uradio. Centar za socijalni rad mi četiri meseca nije odgovarao šta se dešava. U međuvremenu je zakazano psihijatrijsko veštačenje koje je i ona potpisala.

Međutim, njegova supruga 22. marta 2019. godine, deset dana po potpisivanju, odlučuje da napusti Srbiju.

– U aprilu smo dobili izveštaj Centra za socijalni rad da bi trebala da bude sprovedena privremena mera. Za mene je najveći šok bio kad sam došao ispred zgrade i nikog nije bilo, niko se nije javljao. Komšinica mi je rekla da više tu ne žive. Posle toga kreće pakao, jer idem da prijavim nestanak dece. Niko nije želeo da čita papire koji dokazuju sve pređašnje. U četiri navrata sam odlazio tamo i bio sam poslednji put rešen da ostanem dok me ne uhapse. Na kraju odlučili su pokrenu potragu za decom – priča kroz suze ovaj čovek.

Tada kreće potraga za decom, a za ženom biva raspisana Interpolova poternica.

Po nezvaničnim informacijama, oni su locirani u Vanuatuu, državi u Tihom okeanu. To je ciljano birano. Verovatno im je neko pomogao da razrade čitav taj sistem, jer ta država nije potpisnica Haške konvencije, nemamo tamo ambasadu.

U međuvremenu, žena se nije javljala ni svojim roditeljima.

– Ona je osoba koja je mnogo volela i Instagram i Fejsbuk. Moja deca su dosta znala da koriste mobilni i računar. Neverovatno je da za tri godine ni u jednom trenutku nisu pokušali da nas kontaktiraju. Dešavalo mi se nekad da mi zazvoni Viber i tada mi je uvek u glavi da su one.

Podneta je i žalba Ustavnom sudu koja je imala za cilj da ukaže na propuste.

Podsećamo, Telegraf.rs se ovom pričom bavio u julu prošle godine, kada smo o čitavom slučaju kontaktirali i Ministarstvo spoljnih poslova.

– Ministarstvo spoljnih poslova je posredstvom Ambasade Srbije u Kanberi preduzelo potrebne mere u skladu sa svojim nadležnostima i u kontaktu je sa predstavništvom Republike Vanuatu u Kanberi, kao i sa nadležnim organima Australije, u cilju lokacije i zaštite maloletne dece. O svim dobijenim saznanjima u konkretnom slučaju Ministarstvo je prenelo advokatu gospodina Predraga Popovića – naveli su tada za Telegraf.rs iz ove ustanove.

Tada je i Predrag Popović ispričao je za Telegraf.rs da je mesecima pre nego što je majka Zorica odvela njegovu decu van granica Srbije strahovao da će se to desiti.

– Obaveštavamo Vas da je Gradski centar za socijalni rad u Beogradu, u konkretnom slučaju, preduzeo sve mere i aktivnosti u skladu sa svojom zakonskim ovlašćenjima. Takođe, regulatorni i drugostepeni organi koji kontrolišu zakonitost i proceduralnu ispravnost rada organa starateljstva, su postupajući po žalbama Predraga Popovića na rad organa starateljstva, na okolnosti koje ste naveli, utvrdili da je nadležni organ starateljstva postupao u skladu sa svojim ovlaćenjima utvrđenim zakonom i osnovnim standardima stručnog rada – odgovorili su za Telegraf iz Gradskog centra za socijalni rad.(Blic)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker