Zašto neke trgovine to (pre)često rade? Nije to neobična pojava, ali izluđuje kupce: ‘Šta je ovo, opet si sve pomjerio?!’

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Odlazak u neke radnje često može biti iskustvo koje me natjera da se kasnije preispitam, uglavnom da li sam izgubila razum, postala dezorijentirana ili jednostavno izgubila razum.

Recimo, povremeno doživim jedan od onih u DM-u gdje mnogo češće nego bilo gdje drugdje imaju naviku da izvrću raspored artikala i zona proizvoda, i to tako da mi kasnije zaista trebaju sedmice da se sjetim gdje šta je, kaže Dora Koretić za Jutarnji.

Recimo, dezići, koji su donedavno stajali u prvom redu lijevo od ulaza, sada su pomjereni na kraj radnje kako bi na njihovo mjesto stigle paste za zube. Parfemi su manje-više zadržali svoju poziciju, ali me je prestrašila potraga za sapunima i farbama za kosu, koji su takođe iznenada magično nestali sa svog uobičajenog mjesta.

“Šta je ovo, opet si sve pomerio…”, žalim se prodavačici, koja samo sleže ramenima.

Okrenem se i primetim da nisam jedini.

A drugi hodaju po radnji kao muve bez glave, lupaju korpama, pričaju sami sa sobom i nervozno mašu rukama – kao nalet zombija, jedino što su ovi potpuno bezopasni; umjesto živog mesa traže kozmetiku i sredstva za čišćenje, a najdrastičnije što možete doživjeti od njih je mali nervni slom.

Ovo nije neobična pojava – u većini marketinških priručnika moguće je pronaći sto i jedan razlog zašto trgovine u principu mijenjaju izgled, a često to podrazumijeva i novi raspored artikala.

Između ostalog, jedan od razloga je i to što su kupci, koji su se navikli na to gdje se stvari nalaze u radnji, primorani da gledaju i druge police, nadajući se da će to u konačnici rezultirati impulzivnom kupovinom stvari koje nisu. zapravo doći u radnju za.

Zatim, trgovine treba donekle reorganizirati kada stignu novi artikli ili određeni proizvodi postanu najprodavaniji, pa ih treba postaviti na upadljivije mjesto, a ponekad se trgovine oslobode robe kojoj ističe rok trajanja, pa obično moraju malo preurediti svoje police. Međutim, kontaktirali smo dm kako bi trgovina svojim kupcima dala objašnjenje zašto su njihove police i raspored podložni tolikim promjenama.

Tamo saznajemo da kompanija reorganizuje izgled svojih prodavnica na dva nivoa – prvo se realizuje projekat reorganizacije rasporeda svake tri do četiri godine, a zatim se na godišnjem nivou, u zavisnosti od trendova i navika potrošača, menja izgled prodavnica.

„U sklopu projekta analiziramo našu ponudu kako bismo je uskladili sa trendovima u drogerijskim kategorijama na tržištu i kod nas u dm-u, kao i sa kupovnim navikama i željama naših kupaca. Proširujući se iz godine u godinu, naš osnovni cilj je da svaki novi metar prodajnog prostora bude organizovan u skladu sa tržišnim trendovima, stoga tokom godine vršimo i promjene u rasporedu proizvoda na policama s ciljem pružanja mogućnosti za nove linije proizvoda i inovacije kako bi zauzele svoje mjesto na policama“, rekli su iz drogerie markt-a u odgovoru na naš upit.

Dodaju da se projekti reorganizacije, osim u Hrvatskoj, provode i u svim ostalim zemljama dm grupe, pri čemu svaka od zemalja, pojašnjavaju, radi vlastite analize domaćeg tržišta.

„Ovakvim pristupom organizaciji prostora i distribuciji asortimana želimo našim kupcima omogućiti bržu i jednostavniju kupovinu i bolju transparentnost kako bismo doprinijeli ugodnom iskustvu kupovine u dm radnjama“, navodi se u pismo koje su nam poslali, ali u kojem nisu odgovorili da li su zbog ovakve prakse ikada dobili pritužbe kupaca i kako su na njih reagovali.

Međutim, sudeći po komentarima na društvenim mrežama, činjenica da trgovina redovno mijenja raspored artikala jedna je od češćih kritika na račun kompanije koja je prije nekoliko godina neugodno iznenadila potrošače novim sistemom naplate bodova, koji nije bio veoma dobro primljeno. Stvar je, naravno, potpuno legitimna, ali legitimno je i pitanje da li trgovine, osim prodajnog iskustva, treba da pristupe potrebama potrošača na inovativniji način.

Što pored ponude novih proizvoda znači i poštovanje retkog slobodnog vremena potrošača…

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker