Upoznajte najbogatiju ženu svijeta: “Teška” je 95,9 milijardi dolara

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Među prvih 15 na listama najbogatijih ljudi svijeta jedina dama među muškarcima je Françoise Bettencourt-Meyers (69), već godinama najbogatija žena u Sunčevom sistemu.

Na prvom ovogodišnjem Bloombergovom indeksu megamilijardera madam Bettencourt-Meyers, većinska vlasnica L’Oreala, sa svojih je 95,9 milijardi dolara zauzela 11. mjesto.

Unatoč tržišnim poremećajima zbog pandemije, u odnosu na na isto vrijeme lani bogatija je za 2,27 milijardi dolara.

Većinski udio u L’Orealu, koji je naslijedila nakon što je njena ekstravagantna majka Liliane Bettencourt u septembru 2017. preminula u 94. godini života, tada je vrijedio “samo” 39,5 milijardi dolara.

Danas Françoise posjeduje 33 posto najveće svjetske kozmetičke kompanije, koju je 1909. osnovao njen djed Eugène Schueller, nadareni hemičar, nakon što je u kuhinji svog dvosobnog pariškog stana smiksao prvu boju za kosu koja nije smrduckala niti iritirala kožu.

“U ovoj maloj bočici je velika industrija”, predvidio je Schueller ogledajući prve primjerke svog preparata nazvanog Auréale.

“Jednog će dana milioni brineta poželjeti da budu plavuše”, naveo je.

Schuellerova unuka aktivno sudjeluje u poslovanju L’Oreala kao članica upravnog odbora i kao predsjednica upravnog odbora porodičnog holdinga Tethys, pod čijom su kapom sve njezine investicije.

Samo od L’Oreala godišnje na ime dividendi ubire više od pet milijardi eura. Dio svog sretnog usuda dijeli s drugima donirajući velike svote za znanstvena istraživanja, umjetničke projekte i u dobrotvorne svrhe. Uz ostalo, donirala je 226 miliona dolara za obnovu pariške katedrale Notre Dame.

Milosrdnost gospođe Bettencourt-Meyers djelomice proizlazi i iz njezinog striktnog katoličkog odgoja, piše Gloria.hr.

Suprug joj je francuski biznismen židovske vjeroispovijesti Jean-Pierre Meyers, sin rabina koji je stradao u Auschwitzu. Vjenčali su se početkom aprila 1984. u Toskani i imaju dva sina: Jean-Victoru je 36 godina, a Nicolas je dvije godine mlađi. Sinove su odgajali u židovskoj vjeri i tradiciji budući da je i Françoise Bettencourt-Meyers prije udaje prešla na religiju svog supruga.

Bila je to na neki način šamar njenom ocu, koji je za njemačke okupacije pisao pamflete u antisemitskoj reviji La Terre Française, organu nacističke propagande.

Françoise Bettencourt-Meyers je i privatno i kao naučnica jako zainteresirana za odnose između judaizma i kršćanstva, o čemu je napisala nekoliko knjiga.

Velika joj je ljubav i sviranje klavira, čemu posvećuje nekoliko sati dnevno.

Najviše od svega mrzi izlagati se u javnosti, što je vješto izbjegavala sve do 2007., kad je od suda zatražila da njenoj majci oduzme poslovnu sposobnost.

Vremešna je Liliane Bettencourt u to vrijeme šokirala javnost svojom vezom s 25 godina mlađim piscem i fotografom Françoisom Banierom, kojeg je od dragosti zvala “mon enfant chéri”.

Bettencourt-Meyers optužila je pustolova Baniera da je iskorištavajući Lilianinu mentalnu slabost tokom 20 godina od nje “izmuzao” skoro milijardu dolara u novcu, nekretninama, umjetničkim slikama i policama osiguranja.

Darovala mu je čak i otočić na Sejšelima s tri luksuzne kuće i zrakoplovnom pistom.

Zatim 2007., nedugo nakon smrti svog oca Andréa Bettencourta, koji je bio ministar u nekoliko francuskih vlada, Françoise je od jednog sluge saznala da Liliane namjerava posiniti Baniera i učiniti ga zakonitim nasljednikom.

Odlučila je tome stati na kraj i zatražila je skrbništvo nad svojom majkom oboljelom od Alzheimerove bolesti.

“Ovdje se ne radi o novcu, nego o predatoru koji je razorio moju porodicu”, govorila je na sudu Françoise Bettencourt-Meyers.

Liliane Bettencourt kraj života dočekala je potpuno gluha i dementna, okružena svojim psima, slugama i njegovateljima. Više nije prepoznavala nikoga oko sebe niti se mogla sjetiti ko je Banier.

Iako je godinama sjedila u upravnom odboru L’Oreala, u suštini je Liliane Bettencourt bila žena bez karijere. Voljela se lijepo oblačiti, obilaziti modne revije, družiti s državnicima i kraljevima, gomilati skupocjen nakit, sponzorirati umjetnike i dokoličariti.

Njena je kćerka sušta suprotnost i zato dioničari najveće kozmetičke kompanije na svijetu mogu mirno spavati čak i u ova teška pandemijska vremena. Françoise Bettencourt-Meyers angažirana je i u L’Orealovu odboru za razvoj novih tehnologija, pod čijim vodstvom brojni znanstvenici traže nova rješenja za stare beauty probleme.

Tako je u 2022. L’Oreal ušao predstavivši Colorsonic, revolucionarni ručni high tech uređaj za bojanje kose kod kuće, namijenjen svima koji zbog virusa izbjegavaju frizerske salone ili su na to prisiljeni zbog lockdowna. U Colorsonic stavljaju se patrone s bojom, ima ih u 40 nijansi, a uređaj sam miješa boje koje se preko oscilirajućih mlaznica fino, jednostavno i čisto nanose na kosu.

“Pet godina smo testirali taj uređaj koji proces bojenja kose čini super laganim”, tvrdi Guive Balooch, šef L’Orealovog tehnološkog inkubatora.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker