Upoznajte Bosanku koja je radila na dizajnu nove Škode Octavije

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Loša ekonomska situacija je primarni razlog zašto BiH masovno napuštaju njeni građani. Prema dostupnim podacima, više od dva miliona bh. građana živi van matične države.

Možda i najveći gubitak jeste odlazak mladih, koji u inostranstvu prave uspjehe kojima se ponosi nacija. Paradoksalno pitanje je, jesu li taj uspjeh mogli napraviti u BiH.

Selma Kunosić rođena je u Zvorniku, odrasla u Tuzli gdje je završila Mašinski fakultet.

Zahvaljujući stipendiji koju je dobila kao jedan od najboljih studenata stigla je do Češke, gdje je njen rad i trud nagrađen – postala je zaštitno lice poznatog automobilskog brenda Škoda – ne kao model, već žena koja radi na izradi četverotočkaša.

Kaže da joj je ponuda da radi za automobilski brend Škoda bilo ostavrenje svih snova.

– U tom trenutku sam bila još uvijek student druge godine magistarskog studija i zajedno sa završetkom studija završavala je i moja viza u Češkoj. I imala sam opciju ili da nađem posao, da ostanem u Češkoj ili da se vratim u Bosnu. Sama sam sebi tada rekla pokušat ću upasti u Škodin trening program, ako upadnem ostajem, ako ne upadnem vraćam se u Bosnu. I to mi je, na sreću, upalilo – kaže ona.

Pojašnjava da većinu automobila koji se danas voze rade pet godina ranije.

– Moj prvi projekat bila je Škoda Octavia koja je izašla prošle godine, a ja sam na njoj radila već pet godina. To je jednostavno izvanredno – navela je.

O trenutnom poslu za Audi kaže da je na poziciji IT sistema inžinjera za kontrolu kvalitete.

– Moj tim je zadužen za my Audi portal i my Audi app. Kada neko ko vozi Audi želi da se loguje na protal i da vidi stanje svog automobila moj tim je zadužen da sve to funkcioniše kako treba – ispričala je za Federalnu televiziju.

Na pitanje kako je biti žena iza haube, Selma odgovara:

– Zadnjih godina se mijenja stereotip da je ovo muška industrija. Kada sam ja došla u Škodu bila sam jedna od par žena u tehničkom razvoju. Kada sam odlazila iz Škode taj broj je porastao. Mislim da se sve više mladih djevojaka odlučuje da studira neko tehničko usmjerenje i mislim da mi polako i preuzimamo i ulazimo više u poslove za koje su u prošlosti bili zaduženi muškarci – naglsila je.

Smatra da će i žene u BiH uskoro moći doći do takvih prilika.

– Mislim da se u BiH situacija popravlja. Znam kako je bilo kad sam ja studirala u Bosni, znam kako je sada – dodala je.

Kaže da bi, kada bi mogla birati jednu stvar, uvela bi BiH u EU.

– Moj primarni cilj nije samo da podijelim znanje, već i da podijelim svoje iskustvo, da približim mladim ljudima u BiH da to što sam ja postigla mogu postići i oni uz vrlo malo truda i rada. Moja poruka mladim ljudima je da ulažu u svoje znanje jer je znanje nešto što im niko ne može oduzeti – smatra Selma.

Za kraj, kaže da je najbolji autobomil onaj koji služi svrsi za koju je kupljen.

Izvor: FTV

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
2 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Bell
Bell
7 mjeseci ranije

Sedi debilu jedan tebe nije niko pitao za nista…

Enes
Enes
7 mjeseci ranije

Svaka joj cast Bosanci su jako pametni.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
2
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker