Studija: Zbog korona virusa se mijenja odnos prema muslimankama

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Studija otkriva da je korona virus vratio poštovanje prema ženama koje nose veo preko lica.

580 1 2

{module Oglas 2019 – U članku 2}

Studija provedena na muslimankama u zapadnim zemljama otkriva da je korona virusvratio poštovanje prema ženama koje nose veo preko lica u tim zemljama.

Anna Piela, istraživačica sa Univerziteta Northwestern u Illinoisu u SAD-u, provela je studiju na 38 žena koje nose nikab (veo preko lica), uglavnom državljankama Britanije i Amerike. Nedavno je dio rezultata do kojih je došla u svom istraživanju objavio američki portal The Conversation, prenijela je agencija Anadolija.

U studiji se navodi izjava Britanke pod pseudonimom Afrah koja kaže da postoji “primjetna razlika” u načinu postupanja prema ženama sa nikabom na ulicama Velike Britanije nakon izbijanja pandemije korona virusa.

{module Oglas 2019 – U članku 1}

”Više me ne gledaju poprijeko zbog nikaba i rukavica na rukama. Svi odjednom to razumiju”, dodala je.

Jameelah, muslimanka iz Francuske, također je naglasila da ju je trenutna situacija u svijetu zaštitila od bilo kakvih “zlobnih komentara”.

Skrenula je pažnju na to da mnoge dizajnerske kuće čak pokušavaju dizajnirati elegantne verzije maske za lice, a da istovremeno odgovaraju trenutnim zdravstvenim okolnostima.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

Korona virus mijenja zakone

Francuski zakon ne dozvoljava nošenje nikaba u javnosti, ali nakon pandemije korona virusa uvedena je zabrana kretanja bez zaštitnih maski svim osobama, pa čak i šalova ili pamučnih tkanina.

Istraživačica Piela koristila je pseudonime kako bi zaštitila identitete žena u svom istraživanju, navodi portal The Conversation.  

U tom kontekstu, studija je pokazala da muslimanke koje nose islamsku odjeću (nikab ili maramu na glavi), u zemljama gdje ne živi većinsko muslimansko stanovništvo, često budu meta napada.

Također je istaknuto da je, prema američkoj studiji iz 2017. godine provedenoj na 40 muslimanskih žena, 85 posto njih bilo izloženo verbalnom nasilju, a 25 posto fizičkom nasilju.

U nedjelju popodne broj oboljelih od korona virusa u svijetu premašio je milion i 796 hiljada osoba, od kojih je više od 110 hiljada umrlo, dok se više od 412 hiljada oporavilo, navodi se na web stranici Worldmeter.

Izvor: Agencije

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex