Snimljen i drugi kit na Jadranu, istraživači veličanstveni prizor snimali dronom (Video)

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U uspješnoj akciji potrage za velikim kitom u Velebitskom kanalu istraživači Hrvatskog prirodoslovnog muzeja i Instituta Plavi svijet ispred Starigrada-Paklenice dronom su snimili veličanstvenog kita.

rtudrtu567

{module Oglas 1 – 2020}

Kratko su proučili ovu životinju, a utvrdili su i da se radi o drugoj jedinci, a ne onoj koja je snimljena ranije ovog mjeseca.

S obzirom na to da su se dojave o kitu u području južnog dijela Velebitskog kanala nastavile i u septembru, istraživači su ponovo izašli na teren, piše Institut Plavi svijet.

Fotografije su potvrdile dojave građana da u sjevernom Jadranu borave najmanje dva velika kita. Tokom jutra 6. septembra istraživači su ponovo izašli na more te su istog velikog kita pronašli nešto sjevernije od samog Novskog ždrila.
{module Oglas 2 – 2020}
Velikog kita pronašli su već u subotu, 5. septembra, na ulazu u Novsko ždrilo. Kita su pratili oko dva sata kada je doplivao do novog Masleničkog mosta i vratio se u Velebitski kanal. Nakon izlaska iz ždrila kit je otplivao u smjeru Vinjerca, a s obzirom da su mu zaroni trajali do 38 minuta, istraživači su odustali od daljnjeg praćenja i snimanja.

Međutim, pregledom snimljenih fotografija utvrdili su kako se ne radi o istoj životinji koja je u području boravila sredinom augusta, već da je riječ o drugom kitu.

Pogledajte video :

{module Oglas 0 – 2020}

https://www.youtube.com/watch?v=GmYJCO5xW1A

 

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker