Prvi kiborg Hrvatske: Šibenčanin u sebe ugradio čip koji će mu ”olakšati život”

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Jedan od najpoznatijih hrvatskih hakera, Šibenčanin Denis Periša (36), poznatiji kao Darkman, nedavno je postao poznat i kao prvi “biohaker” u Hrvatskoj.

gfhdrthtrzrt

{module Oglas 2019 – U članku 1}

On je u privatnoj klinici u Zadru, ispod kože na vrhu palca, ugradio XNT čip pomoću koga može da plaća račune bez kartica, otvara vrata bez ključeva, otključava mobilni telefon bez unošenja šifre…

Darkman kaže da je u pitanju čip veličine zrna riže koji će mu dosta olakšati svakodnevni život:

– Uopće ne osjećam da je u meni, ništa me ne boli, a ugradili su mi ga za pet minuta, uz lokalnu anesteziju. Jedino sam, nekoliko dana poslije kratke operacije, pio tablete da ne bi došlo do infekcije – rekao je Periša.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

On, međutim, ni sam nije siguran da li je to što je uradio uopće legalno. Uz dokumente i kartice, na čip planira da skladišti što mu bude bilo potrebno.

A da sve to radi kako je on zamislio, demonstrirao je tako što je telefonom prešao preko palca i sve što se nalazi na čipu prikazalo se na ekranu telefona.

– Za ljude poput mene ‘biohackeri’ je precizniji naziv od kiborga. Ima ljudi koji ugrađivanjem raznih čipova idu u tešku krajnost. Ne mogu da stanu, kao oni koji se stalno iznova tetoviraju. Ima i onih koji su ugradili čipove u oči, da mogu da vide u mraku. Najsmješniji mi je jedan tip kome pločica u grudima svaki put vibrira kada se okrene prema sjeveru. Čip može i da plovi krvotokom, pa na primjer, od iza uha završi negdje u leđima. Međutim, ovaj moj je siguran i nemam namjeru još da ih stavljam sebi pod kožu. Eventualno još jedno ‘zrno riže’ kao ovo, ali s drugačijom frekvencijom za neke moje potrebe – kaže Periša.

{module Oglas 2019 – U članku 2}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.