Pogledajte kako živi ovo pleme: ”Kad dođe gost žena treba da spava s njim…”

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Daleke civilizacije oduvek su privlačile mnogo pažnje, naročito njihovi neverovatni stilovi života. Što se bliže upoznajemo sa kulturama drugih naroda lakše nam je da shvatimo da one nisu toliko daleke od naših, ili ipak jesu.

Afričko pleme Himba veruje da je ustupanje žena posetiocima za seks krajnji čin ljubaznosti. Ova informacija je mnoge šokirala, a imaju dobre razloge za ovu neobičnu “praksu”.

Kako izgleda njihov život?

Pleme ima oko 50.000 pripadnika i živi veoma tradicionalnim stilom života lovaca-sakupljača na severu Namibije.

Muškarci se mahom bave stočarstvom i love. Žene pak nose vodu do sela i skupljaju ogrev, ali i brinu o deci. Međutim, jedna krajnje neobična obaveza prema gostima je šokirala sve.

Muški članovi će u tim prilikama ponuditi svoje žene gostima za noć zadovoljstva i to se smatra toplom dobrodošlicom.

Pripadnice plemena smatraju muževe svojim gospodarima i od njih se očekuje da se priklone njegovom zahtevu, drugim rečima, ako muž traži od nje da spava sa gostom, mora da se povinuje, bez prava da odbije.

Može li drugačije?

Ipak, ona ne mora da ima odnose sa gostom, ali ne sme da odbije da spava u isotij sobi sa njim.

Vode Maja, popularni Jutjuber iz Gane, posetio je pleme i otkrio kako tačno funkcioniše ovaj drevni običaj.

Domaćin pokazuje svoje odobravanje i zadovoljstvo što vidi svog gosta dajući mu tretman okujepisa omukazendu. To znači da daje svom gostu ženu da prenoće zajedno dok on spava u drugoj sobi. Ako nema slobodnih soba muž će spavati napolju – navodi jutjuber.

Maja je pitao jednog člana plemena zašto nude svoje žene gostima i dobio je razjašnjenje.

  • Himba kultura je tako različita. To ne radimo da bismo naterali ženu da počne da vara. Mi dajemo naše žene našim posetiocima i to je naša kultura. Tako se dobro ponašamo prema našim posetiocima – navodi pripadnik plemena.

Poligamno pleme

Tradicija se prenosi vekovima i pripadnici plemena veruju da to smanjuje ljubomoru i neguje zdrave i srećne i odnose uprkos činjenici da žene imaju malo ili nimalo prava u procesu donošenja odluka.

Zanimljivo je da je pleme Himba poligamno. Muškarcima unutar zajednice dozvoljeno je da se ožene sa onoliko žena koliko mogu da izdrže. Prosečan muškarac Himba ima najmanje dve žene i dozvoljeno mu je da se oženi čak i devojčicama od 10 godina. Od žena u plemenu se traži da budu u potpunosti potčinjene zahtevima svog muža.

Druga neobična tradicija podrazumeva da muškarci mogu da imaju odnose da prijateljicama njihove žene ako dođu u posetu, međutim, to je manje uobičajena praksa.

Neobičan zakon ženama zabranjuje kupanje

Još jedna zanimljivost koja se vezuje za ovo pleme odnosi se na činjenicu da ženama nije dozvoljeno da se kupaju.

Kroz istoriju, najveći problem najfotografisanijeg plemena Himba iz Namibije bila je suša, koja je uticala na njihov svakodnevni život.

Voda je bila izuzetno vredna, pa su ustanovili zakon koji kaže da samo muškarci mogu da koriste vodu u higijenske svrhe. U cilju održavanja higijene, žene se svakodnevno “kupaju u dimu”.

(Kurir.rs/I.M.)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex