Ova tri muslimanska imena roditelji masovno daju djeci u Srbiji

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Izbor imena predstavlja zabavan dio pripreme prije dolaska bebe na svijet, a mnogi roditelji imaju i odgovornost prema ovom zadatku znajući da će ime pratiti dijete kroz život i u isto vrijeme izdvajati ga od drugih.

Pored pojedinih roditelja koja radije biraju klasična i starinska imena, koja ostaju za sva vremena, u Srbiji sve češće djeca dobijaju imena bliskoistočnog porijekla.

U nastavku vam otkrivamo tri najpopularnija imena koja se najčešće daju ženskoj djeci u Srbiji, kao i njihova prelijepa značenja:

1. SARA

Ime je izvedeno od riječi sarai, a znači kneginjа, vladarica, žena visokog ranga. Na arapskom ime Sara znači “ona koja donosi sreću gledaocima, vesela i radosna”. Ono je u raznim varijantama veoma popularno kako kod hrišćana tako i kod muslimana. U BiH, Hrvatskoj i Srbiji ime Sara je u posljednjih nekoliko godina bilo među 10 najpopularnijih imena koje je davano djevojčicama.

Mnogi su imali bake Sare i po njima daju ime svojim kćerkama, možda i ne znajući koliko je drevno ime i kako ima divno značenje.

2. EMA

Ema je skraćena varijanta više imena, pa samim tim ima i više značenja. Kod muslimana je to skraćenica od Emina, Emira. Izvedeno je od njemačke reči ermen – što znači univerzalan. Ovo ime je zaista prelijepo za dijete.

3. HANA

Ime Hana je arapskog porijekla i ima značenje razumijevanje, iskusna pametna žena. Postoji i priča da je ime nastalo od imena biljke kane (hannan) što znači “milost”. Ovo ime se u raznim oblicima može naći u mnogim jezicima, a najzustupljenije forme u Evropi su Hana, Hanna, Hannah. Ime Hanna (Hannah) je u prvoj polovini 20. vijeka je bilo umjereno popularno ime u Češkoj i zemljama sjeverne i centralne Evrope, a posebno u Njemačkoj.

Izvor:Telegraf.rs

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker