Objavljena lista najsigurnijih Covid-19 zemalja – Na prvom mjestu je Švicarska

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Konzorcij sa sjedištem u Hong Kongu sproveo je istraživanje na osnovu kog je objavio listu najsigurnijih zemalja u trenutnoj fazi pandemije koronavirusa. Na prvom mjestu je Švicarska, dok je u ovom trenutku najopasnija država Južni Sudan, prenosi RTS.

qasertzjhgfdfsdfghjk

{module Oglas 2 – 2020}

Lista najsigurnijih zemalja napravljena je na osnovu 130 kvantitativnih i kvalitativnih parametara: Efikasnosti uvođenja karantina, praćenja i otkrivanja zaraženih, spremnosti zdravstvenog sistema i efikasnosti vlasti u borbi sa koronom.

Tokom ovih nekoliko mjeseci dolazilo je do velikih promjena na listi. U početku su države koje su brzo reagirale bile najbolje pozicionirane, a sada liderske pozicije drže zemlje sa snažnim ekonomijama.

{module Oglas 1 – 2020}

“Švicarska i Njemačka su došle na prvu i drugu poziciju prije svega zato što imaju otpornu ekonomiju i zahvaljujući pažljivom relaksiranju mjera i pristupu ekonomiji na naučnim osnovama, bez žrtvovanja javnog zdravlja i sigurnosti”, navodi se u studiji.

Prvih deset zemalja na listi su Švicarska, Njemačka, Izrael, Singapur, Japan, Austrija, Kina, Australija, Novi Zeland i Južna Koreja.

Od zemalja bivše Jugoslavije najbolje je rangirana Slovenija na 32. mjestu, slijede Hrvatska (36), Crna Gora (42) i Srbija (54). BiH se nalazi na 72. poziciji, a među zemljama koje su bolje rangirane su i SAD (58) i Rusija (61).

{module Oglas 0 – 2020}

Istraživanje je sprovela Deep Knowledge grupa, konzorcijum kompanija i neprofitnih organizacija koji je u vlasništvu Deep Knowledge Ventures, investicione firme koja je 2014. godine osnovana u Hong Kongu.

covid statistika

Foto: Deep Knowledge

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.