NOVE MJERE: Šta će vam se dogoditi ukoliko lajkujete lažnu vijest o koronavirusu na Facebooku?

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Facebook je uveo nove mjere u zaštiti od širenja dezinformacija.

coronavirus zena kompjuter 696x469

{module Oglas 1 – 2020}

Između ostalog, Facebook će uvesti kućicu koja će se pojaviti korisnicima koji su lajkali, reagirali ili komentirali objavu koju je Facebook naknadno uklonio, a koja će ih potaknuti na posjetu web stranici Svjetske zdravstvene organizacije.

Kako piše Verge, osim toga Facebook će pokrenuti i kategoriju Get the Facts, u kojoj će biti provjereno tačne vijesti o pandemiji.

Nove mjere stižu nakon što je organizacija Avaaz objavila nepovoljan izvještaj u kojem Facebook naziva “epicentrom dezinformacija o koronavirusu” i navodi brojne objave s opasnim zdravstvenim savjetima i lažnim vijestima.

{module Oglas 0 – 2020}

U Facebooku su odbacili te optužbe, ustvrdivši kako su uklonili na stotine hiljada dezinformacija tokom proteklih nedjelja, kao i koliko su upozorenja na potencijalne dezinformacije imala povoljan učinak. Prema Facebookovim podacima čak 95 posto ljudi ne otvara sadržaj uz koji je objavljeno upozorenje.

Takva su upozorenja postojala i ranije, vezano uz sadržaje potencijalno vezane uz rusku promidžbu. Sadašnji pristup koji koristi „pop-up“ prozore ipak je proaktivniji.

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker