Njemačko vaspitanje: 5 ključnih pravila koja su našim roditeljima nezamisliva

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Balkanski način vaspitanja se drastično razlikuje od evropskog.

Volimo da kažemo kako smo prisniji međusobno, a oni hladni, ali da li je ipak stil roditeljstva koji se praktikuju Nemci efikasniji od našeg?

Sara Zaske je američka autorka i mama koja je napisala knjigu na ovu temu. Kako Nemci odgajaju svoju decu i po čemu se njihov stil razlikuje?

Suštinski, Nemci kod svoje dece od malih nogu neguju osećaj odgovornosti. Mi na Balkanu smo skloni tome da prezaštićujemo klince u želji da budu bezbedni i obezbeđeni – Nemci se ne slažu sa tim.

“Kada god sam prokomentarisala kako nikad ne bih mogla da pustim dete tako, mama u Nemačkoj bi mi rekla – znam, i ja mrzim ovo. Stvarno mrzim što ovo radim, ali mora da nauči kako da se vozi metroom, kako da se snađe u komšiluku i ostale stvari. Jednostavno mora”.

Zaske kaže da je sve “prilagođeno godinama deteta”. Jedina razlika je što se taj standard u Nemačkoj, prilično razlikuje od ostatka sveta. Evo šta sve Nemci smatraju “prilagođenim godinama deteta”:

Puštaju petogodišnjake da koriste šibice

Zaske kaže da je bila potpuno šokirana ovom činjenicom. Deca koja idu u vrtić uz instrukcije vatrogasaca i prisustvo kompanija za osiguranje, potpuno slobodno prave veliku “srećnu vatru”, napolju.

“Kada sam se videla svoje dete kako samostalno koristi šibice, shvatila sam da to zapravo i nije toliko teško”, priznaje autorka.

Mame sa Balkana bi u ovoj situaciji već predvidele opekotine na prstima, zapaljenu kosu ili obrve i šibicu koja može da padne na tepih i zapali čitav stan.

Ohrabruju decu da što pre biciklom odlaze u školu

Već sa devet godina, deca u velikim gradovima poput Berlina, voze bickl do škole. Autorka je bila veoma skeptična da pusti svoju ćerku Sofiju da sama ode do škole, a u to vreme Sofijina drugarica je uveliko prelazila ogromne raskrsnice i vozila bicikl do škole svakog jutra.

Zaske objašnjava: “Ako ne pustite svoje dete da se samostalno odveze do škole – uskraćujete mu nešto. Oduzimate im ličnu satisfakciju. Vidim da se moja deca osećaju izuzetno ponosim na same sebe kada god samostalno obave novi zadatak, to je vrlo važno kada je samopouzdanje u pitanju. Najbolja stvar koju možete učiniti za svoje dete je da ga naučite nešto – a potom pustite da to obavi samo”.

Mame sa Balkana su već u glavi razvile 30 mogućih scenarija u kojima se njihovom detetu može dogoditi nešto loše. Ljudi neoprezno voze, dete može da padne, šta ako se izgubi itd.

Ne plaše se bombona od nepoznatih ljudi

Kada je autorka bila u metrou u Nemačkoj sa Sofijom, koja je tad imala dve i po godine, nepozata žena joj je ponudila bombonu. Zaske je pokušala da što diskretnije odmeri bombonu, a Sofija ju je odmah smazala. Mame u Nemačkoj uče svoju decu da nikako ne krenu kući sa nekim strancem, ali se daleko manje plaše slatkiša koje stranac ponudi.

Razgovaraju o reprodukciji ranije

Zaske kaže da je normalno da deca u Nemačkoj, već sa sedam godina saznaju odakle bebe dolaze. Doduše ne previše detaljno i formulisano tako da se dete ne oseća preplavljeno infomacijama.

Neke mame sa ovih prostora, odlažu ovaj razgovor što je više moguće, a mnoga deca, prosto saznaju sama.

Deca od malih nogu koriste prave noževe

Mališani u Nemačkoj svoje voće seku pravim noževima već sa četiri godine, naravno uz nadzor.

“Uključiti svoje dete u kuvanje i dati mu određene odgovornosti, je sjajan način da se upoznaju sa ovim poslom”, kaže Zaske.

(Nova.rs)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex