Njemačka / ”Auuuu, mačko, al’ si dobra!”: Zbog dobacivanja ženama muškarci bi mogli krivično da odgovaraju

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Pripadnici jačeg pola uskoro će morati strogo da vode računa o tome kako će se udvarati

zhkmzukzit

{module Oglas 1 – 2020}

Svaka žena zna neprijatan osećaj kada joj na ulici muškarci dobacuju ili zvižde. Ali to u Nemačkoj nije kažnjivo, osim ako je dobacivanje po sebi uvredljivo. Jedna studentkinja je pokrenula peticiju za promenu zakona.

Dobacivanje ženama na ulici mnogi muškarci još uvek smatraju komplimentom. Ali, takvo dobacivanje ili zviždukanje žene mahom doživljavaju kao uznemiravanje. Na Instagramu objavljuju primere, a u brojnim gradovima upozoravaju na taj problem ispisujući upozorenja po trotoarima.

Slično uznemiravanje događa se i u virtuelnom prostoru, na društvenim mrežama.

Onlajn peticija za kažnjavanje verbalnog seksualnog uznemiravanja

{module Oglas 0 – 2020}

Dosad takvo seksističko dobacivanje muškaraca ženama u Nemačkoj ostaje bez posledica. Ali studentkinja Antonij Kvel (20) iz gradića Fulde namerava da to promeni. U avgustu je pokrenula onlajn-peticiju upućenu ministarstvima pravosuđa i porodice. Već ju je potpisalo više od 65.000 ljudi.

– To ne čini svaki muškarac, ali svaka žena to zna. Catcalling, tako se naziva verbalno seksualno uznemiravanje. Dobacivanje ne bi trebalo mešati s komplimentima. Dobacivanje je iskorišćavanje dominacije i moći – kaže se u peticiji.

Verbalno seksualno uznemiravanje u Nemačkoj nije kažnjivo. Pretpostavka za postojanje seksualnog uznemiravanja je seksualno konotirani kontakt. Peticija zato zahteva da se verbalno seksualno uznemiravanje u zakonu definiše kao zasebno krivično delo.

Nemački zakon predviđa kazne za uvrede: novčanu kaznu ili, u posebno teškim slučajevima, i kaznu zatvora do dve godine. U nekim slučajevima taj član zakona važi i za verbalno seksualno uznemiravanje na ulici.

– To je slučaj kad je izjava izričito ponižavajuća – kaže Anja Šmit sa Univerziteta Hale-Vitenberg.

Ali izjave poput “imaš zgodno telo” ne potpadaju pod taj član.

Aktivistkinja Antonija Kvel predlaže kažnjavanje seksističkog dobacivanja novčanom globom, kao u Francuskoj, gde je ta vrsta uznemiravanja kažnjiva od pre dve godine. Oni koji dobacuju, mogu da budu kažnjeni sa najviše 750 evra. Seksističko dobacivanje je kažnjivo i u Portugaliji, Belgiji i Holandiji.{module Oglas 2 – 2020}

 

Udvaranje nije uznemiravanje

Prema jednom istraživanju koje je sprovela Fondacija za evropske progresivne studije, dve trećine žena u Nemačkoj su u poslednje dve godine najmanje jednom za sobom čule zvižduke na ulici. Više od 40 odsto ih je doživelo dobacivanja, viceve, seksističke uvrede ili gestove. Trećina njih su žene mlađe od 25 godina.

– Ima različitih slučajeva. Naravno da se radujemo zbog nekih oblika pažnje. Ako se neka žena tome veseli, to je njeno pravo – kaže Antonija Kvel za DW.

Ali, dodaje, mora se pokloniti pažnja ženama koje imaju uznemirujuća iskustva:

– Godinama se govori o takvim slučajevima i priča u krugu prijatelja. Mislim da većina žena koje žive u gradovima zna taj fenomen.

Kvel priča o svojim iskustvima. Jedne večeri se biciklom vraćala kući, kada ju je sustigao automobil u kojem su bila dva muškarca. Jedan od njih je kroz prozor pružio bocu i nudio joj da popije koji gutljaj. Ali, ona im je preporučila da se odmaknu. Nakon toga su ju vređali. Takva uznemiravanja često prati i agresija.

Kako dokazati krivično delo?

Ali, ima i kritičara peticije. Neki misle da nemačko društvo nije dovoljno zrelo. Drugi misle da je problem stvar interpretacije, jer je uznemiravanje subjektivni doživljaj. Osim toga, kažu da bi kažnjivost otvorila prostor za nepoverenje i osvete. Mnogi sumnjaju da bi uznemiravanje na ulici uopšte moglo da bude dokazano, a počinioci kažnjeni.

Kvel nam kaže da problem dokazivanja postoji kod svakog krivičnog dela, pogotovo kod uvreda i seksualnog uznemiravanja, te da to nije argument protiv njene ideje.

– Nije moj zadatak da razmišljam kako se to može goniti. To je zadatak Vlade i zakonodavca – kaže ona.

Pravnica Anja Šmit smatra da je, bez obzira na pravne sankcije, važno ojačati svest o ovoj vrsti uznemiravanja.

Peticija je skupila već dovoljno potpisa. Sad će se posebni odbor nemačkog Bundestaga baviti temom. Ako on dođe do zaključka da su dosadašnji zakoni nedovoljni u pogledu seksističkog dobacivanja, može podstaći raspravu u parlamentu.

Jedna slična kampanja je nedavno bila uspešna. U julu je Bundestag među krivična dela uvrstio takozvani upskirting, kada se žene koje nose suknju ili haljinu neovlašćeno fotografišu iz žablje perspektive – recimo dok se penju uz stepenice.

Za to delo je predviđena ili novčana kazna ili kazna zatvora do dve godine. I tu je sve započelo jednom onlajn-peticijom dve mladih žena sa juga Nemačke.

(Telegraf)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker