Nikad brži prevoz: Leteći taxi počinje sa radom 2028. godine?

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Izlazak u zrak mogao bi biti jedno rješenje za zaobilaženje gradskih autoputeva koji su zakrčeni u saobraćaju. Genia Dulot izvještava iz Los Angelesa o planovima da avio taksi lete na vrijeme za ljetne olimpijske igre u gradu 2028.

Vožnja kroz pustinju je pokusna vožnja za model potisnog sistema u punoj veličini koji kompanija Overair planira koristiti u električnim letećim taxijima. Inženjeri te kompanije rade na električnom vozilu sa verikalnim slijetanjem i uzlijetanjem koje ima šest metara velike rotore i najnovija dostignuća u električnim motorima i baterijama.

“Ova letjelica sa dometom od oko 220 kilometara može služiti čitavom području Los Angelesa. Ima mjesta za prtljagu i za pet putnika. Mislim da će biti sjajna za porodice i stvarno promijeniti način na koji će se ljudi kretati u gradskim područjima”, izjavio je John Criezis.

Gradske vlasti kažu da perspektiva zračne mobilnosti donosi sa sobom mnoga pitanja uključujući i infrastrukturu za leteće taxije kao i propise savezne uprave za zračni promet.

“Očito savezna uprava za zračne letove će imati ogrmonu ulogu i oni već razrmatraju izdavanje dozvola od 2025. godine. Mi na lokalalnoj razini razgledamo polijetne i slijetne lokacije“, izjavila je Coonie Lianos iz Gradske uprave za promet Los Angelesa.

Neki građani su skeptični oko letećih taxija.

“Mislite na slijetališa, to će biti pravi haos. Trebaju vam cijele zone za polijetanje i slijetanje, to ne može biti bilo gdje. Bit će puno padova letjelica”, kaže Gedalia Schorsch, stanovnik.

Njemačka kompanija letjelica Volocopter je prva podigla putnika u zrak koristeći isključivo električnu energiju energiju 2011. godine. Danas kompanija ima Volocity, dvosjednu električnu letjelicu sa 18 rotora, piše VOA.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker