Neobične pojave na Jadranskom moru iznenadile građane: Evo o čemu se radi

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Građani Hrvatske koji žive na obali Jadranskog mora počeli su primjećivati čudne želatinske oblike na plažama, a Institutut za oceanografiju i ribarstvo je ubrzo objasnio o čemu se radi.

Naime, kako je ovaj institut iz Splita objasnio na svojoj Facebook stranici, radi se o pojavi koja je suštinski bezopasna.

“Na stotine nasukanih prozirnih želatinastih oblika vjerovatno su ostaci meduza koje su na plažu nanijeli valovi. Radi se samo o mezoglejnom disku, sloju tkiva koji nema živih stanica.

Ostatak organskog tkiva, koji je bitan za determinaciju meduza, u ovom slučaju nije vidljiv i najvjerovatnije su ga pojeli drugi morski organizmi, što upućuju da meduze nisu nasukane dok su bile žive već se proces ugibanja meduze dogodio ranije, u morskoj vodi”, navode iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo.

Ipak, kako navode dalje, opasnost može predstavljati masovna pojava ovih oblika. 

“Važno je pratiti pojavu svih želatinoznih planktonskih organizama, jer njihova masovna pojava može imati štetan utjecaj na morski ekosistem i ribarstvo kao privrednu granu, a dobiveni podaci nam dugoročno omogućuju bržu i realniju procjenu opsega zahvaćenih područja.

Zato su nam sve dojave o meduzama i ostalim želatinoznih organizama, živim ili nasukanim, koje nam šalju građani, značajan izvor informacija i za svaku takvu dojavu smo jako zahvalni”, kažu iz ovog instituta.

Izvor:Radio Sarajevo

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex