Našli način: “Ko vozi pijan, praće tijela u mrtvačnici”

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Radikalan način za borbu protiv vozača u pijanom stanju

Moldavija je našla prilično radikalan način za borbu protiv vozača u pijanom stanju. Ova država godinama unazad ima velike probleme s vozačima koji voze u pijanom stanju, ali nova mjera koja je uvedena 2019. godine se pokazala efikasnom i smanjila je broj osoba koje ponavljaju taj prekršaj.

Oni vozači kojima se oduzme vozačka dozvola zbog saobraćajnog prekršaja, mogu da je dobiju nazad ako plate 200 eura i na taj način su “kupili” ulaznicu za specijalni korektivni program. Treba uzeti u obzir važnu činjenicu, a to je da prosječna plaća u Moldaviji iznosi oko 270 eura.

Korektivni program se sastoji od rada u bolnici. Vozači koji su tu poslati moraju da pomažu medicinskom osoblju prilikom pružanja pomoći žrtvama saobraćajnih nesreća. Kada tu nije potrebna pomoć, poslati su na drugo odjeljenje – u mrtvačnicu!

Moraju da rade sve poslove koji se tamo inače rade poput asistencija u autopsijama, pranje tijela. Program je počeo u glavnom gradu Kišinjevu 2019. godine sa šestoro vozača koji su kažnjeni zbog vožnje pod uticajem alkohola. Jedan je odustao nekoliko minuta nakon što je počeo da radi u mrtvačnici, a drugi je rekao da mu je to najteža lekcija u životu.

– Ovo mi je najteža pouka u životu. Gotovo je sa alkoholom, nikada više neću piti, niti jednu kap. Ne želim da se vratim ovdje – naveo je drugi vozač.

Kada kažnjeni vozači završe sa ovim specijalnim programom, moraju ponovo da polažu vozački ispit.

Trenutno, ovaj program u Moldaviji donosi odlične rezultate. Više od 600 vozača je prošlo kroz ovaj program, dosad je zabilježen samo jedan slučaj ponavljanja istog prekršaja, prenosi Blic.

(Blic)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex