Najstariji student u Italiji završio fakultet u 96. godini: Rekao sam sebi – sad ili nikad

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Guiseppe Paterno se tokom svog života, dugog 96 godina, suočio s brojnim životnim iskušenjima, usponima i padovima, a sada se može pohvaliti da je najstariji diplomant u Italiji.

ghckurtz5

{module Oglas 1 – 2020}

Bivši željeznički radnik ove sedmice je dobio diplomu, a podršku su mu dali porodica, profesori i kolege studenti koji su od njega mlađi više od 70 godina.

“Ja sam normalna osoba. Kada je riječ o godinama, iznenadio sam sve, ali nisam to učinio radi toga”, kazao je Guiseppe na pitanje kakav je osjećaj diplomirati u njegovim godinama.

Bio je već u devedesetim godinama kada je upisao studij historije i filozofije na Univerzitetu u Palermu.

“Rekao sam sebi – to je to, sad ili nikad. I tako sam 2017. odlučio da se upišem. Shvatao sam da je malo kasno za diplomu, ali rekao sam sebi – hajde da vidimo da li to mogu učiniti”, kazao je za Reuters.

Ispostavilo se da može. U srijedu je diplomirao kao prvi u svojoj klasi i dobio je najviše počasti. Na taj način je ispunio svoj dugogodišnji san.

{module Oglas 0 – 2020}
xfgrhztrz6e563s
S obzirom da je odrastao u siromašnoj porodici na Siciliji, završio je samo osnovnu školu. Pridružio se mornarici i služio tokom Drugog svjetskog rata, nakon toga se zaposlio na željeznici, oženio se i odgojio dvoje djece. Iako je bio fokusiran na posao i porodicu, želio je učiti i završiti srednju školu, što je učinio 31. godini.

“Znanje je poput kofera kojeg nosim sa sobom, to je blago”, rekao je.

Kao student, eseje je pisao na pisaćoj mašini koju mu je majka dala 1984. godine.

“Vi ste primjer mlađim studentima”, rekla mu je profesorica sociologije nakon što je u junu položio posljednji usmeni ispit.

Kada je riječ o planovima za budućnost, kaže da se ne planira zaustaviti na diplomi.

“U budućnosti planiram da se posvetim pisanju. Želim ponovo pregledati tekstove koje ranije nisam imao priliku istražiti. To je moj cilj”, zaključio je Paterno.

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker