Na oglas za posao mašinovođa u Saudijskoj Arabiji se prijavilo 28 hiljada žena

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Na oglas za posao mašinovođa u Saudijskoj Arabiji prijavilo se 28 hiljada žena. Ovo pokazuje koliko su žene voljne da se poveća njihova radna uloga u ovoj konzervativnoj zemlji.

Španski željeznički operater Renfe naveo je da su analiziranje akademskih postignuća i obavezno poznavanje engleskog jezika smanjili broj kandidatkinja za gotovo polovinu. Preostale prijave će biti pročitane do sredine marta.

Izabrane kandidatkinje će voziti između Meke i Medine nakon godinu dana plaćene obuke. Renfe trenutno također zapošljava i 30 muškaraca, a kroz obuku trenutno prolazi njih 50, prenosi Sydney Morning Herald.

Žene is Saudijske Arabije su donedavno mogle raditi samo kao učiteljice, medicinske sestre i slično zbog strogih pravila rodne segregacije. Do 2018. godine im nije bilo dozvoljeno da voze automobil.

Učešće žena u radnoj snazi ​​gotovo se udvostručilo u posljednjih pet godina usred težnje saudijske vlade da se poboljša razvoj ekonomije. Žene sada preuzimaju poslove koji su nekada bili “rezervisani” za muškarce.

Bez obzira na navedene pozitivne promjene, postotak žena koje rade u Saudijskoj Arabiji i dalje je bio oko polovine manji u odnosu na muškarce u trećem kvartalu protekle godine.(Klix)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker