Muslimani večeras obilježavaju Lejletu-l-kadr, najodabraniju noć u godini

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Večeras se obilježava jedna od najvažnijih noći u islamskom kalendaru, noć Lejletu-l-kadr, u kojoj je započela objava Kur’ana. U njoj se određuju sudbine za narednu godinu, a smatra se noći milosti, oprosta i uslišenih molitvi.

Lejletul-kadr jedna je od najodabranijih noći islamskog kalendara, a ustaljenja je praksa da se obilježava u 27. noći mjeseca ramazana iako niko sa sigurnošću ne smije tvrditi da je ona samo i jedino u toj noći.

Ono što se zasigurno zna jeste da se nalazi u posljednjoj trećini ramazana, a veliki broj islamskih učenjaka se slaže da je u pitanju 27. noć ovog mjeseca.

Hadisi poslanika Muhammeda, s. a. w. s., jasno ukazuju na to da je noć Lejletu-l-kadr skrivena u posljednjoj trećini mjeseca ramazana i to u neparnim noćima čija je vrijednost višestruka. U predaji od Ibn Abbasa r.a. se prenosi da je rekao: “Lejletul-Kadr je vedra i blaga noć, ni vruća niti hladna, a u njeno jutro sunce izlazi slabo i rumeno.”

Noć Kadr, odnosno noć odredbe (arapski kadr), nazvana je tako jer se vjeruje da se tada određuju i zapisuju odredbe svim božijim stvorenjima za narednu godinu.

Međutim, njen značaj se prije svega ogleda u činjenici da je objava Kur’ana započela upravo u toj noći, zbog čega se prema islamskom učenju smatra vrjednijom od hiljadu mjeseci, što je obznanjeno i u istoimenoj suri.

“Mi smo ga (Kur’an) počeli objavljivati u noći Kadr. A šta ti misliš šta je noć Kadr? Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci. Meleki i Džibril spuštaju se u njoj, s dozvolom Gospodara svoga, zbog odluke svake. Sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane.” ( El- Kadr, 1-5. )

U ovoj mubarek noći, prema islamskom vjerovanju, meleci se spuštaju na zemlju, a vjernici se za Božiju milost mole do duboko u noć.

Smatra se da se u njoj “otvaraju vrata milosti i oprosta”, zbog čega se vjernicima koji upute molitvu opraštaju prethodni grijesi te uslišuju sve želje i nade.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker