Kocka iz svemira sletela u Rožaje

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Nesvakidašnji poduhvat rožajskih gimnazijalaca – uz pomoć NASA potvrdili da ofarbana kosa brže strada u svemiru!

svemir

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Učenici rožajske Gimnazije sa profesorkom Mirsadom Šabotić su uz pomoć NASA-e realizovali eksperiment pod nazivom “Od Meše Selimovića do svemira” tako što su u posebnu kocku upakovali pramenove ofarbane i neofarbane kose, koja je poslata u svemir, piše Dan.

Podgorički dnenvik navodi da je eksperiment završio misiju i vraćen je u Rožaje, gde je kocka otvorena u prisustvu novinara.

Šabotićeva je navela da je eksperiment potpuno uspeo i delimično se desilo ono što su i naslućivali. Ona je objasnila da su verovali da će se ofarbana kosa pretvoriti u prašinu, ali se to nije desilo već je došlo do strukturalnog oštećenja kose tako da se sa malim pritiskom veoma lako lomi.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

“Izgleda veoma osušeno i oštećeno. Neofarbana kosa je doživela tek delimične promene, kako se hipotezom i pretpostavilo, došlo je do njenog uvijanja. Iz ovoga se može zaključiti da, iako nije došlo do potpunog potvrđivanja postavljene hipoteze, ofarbana kosa je značajno oštećena nasuprot prirodnoj koja je ipak, uz visoko izlaganje UV zracima, ostala zdrava i nepromenjena”, ispričala je Šabotićeva.

Ona je dodala da je svrha eksperimenta ispunjena, jer je dokazano da farba za kosu oslabljuje njenu strukturu i čini je osetljivijom.

Šabotićeva je istakla da je cilj projekta bio uperen ka promeni svesti građana, odnosno ukazivanje na štetne materije koje su prisutne u industrijskim farbama za kosu, kao i usmeravanje na alternativne metode farbanja kose, piše Dan.

List dodaje da je projekat rožajskih gimnazijalaca izazvao veliku pažnju i znatiželju crnogorske javnosti.

{module Oglas 2019 – U članku 2}

“Ovaj eksperiment je izveden prvi put u istoriji Crne Gore, što smatramo ogromnim uspehom ne samo za Rožaje već i za Crnu Goru, pa i region. Radilo se o kocki čije ivice iznose po četiri centimentra s pramenovima farbane i neofarbane kose, odletela je u svemir u naučnom balonu početkom septembra iz Novog Meksika. Reč je o eksperimentu kojem su pod okriljem svemirske agencije NASA i programa Cubes in Space, učestvovali učenici naše škole Zahir Šabotić, Almira Ljaić, Aiša Kalač, Almin Nurković i Idria Adrović“, rekla je Šabotić.

Rožajski gimnazijalci već pripremaju novi eksperiment koji će uzleteti u svemir, ali za to će im biti potrebna saglasnost NASA-e. (Mondo)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Povezani članci

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker