JADRANSKO MORE: ULOVLJENA NAJOTROVNIJA RIBA SVIJETA – Ako je pojedete možete umrijeti

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Sedam jedinki srebrenopruge napuhače (Lagocephalus sceleratus) uočeno je u ponedeljak kod ostrva Ceja u Medulinskom zalivu, a jedna je i ulovljena na dubini od 19 metara i odneta je u Centar za istraživanje mora Rovinj.

“Srebrenopruga napuhača sadrži izuzetno potentan otrov tetrodotoksin koji usled konzumacije može izazvati teške zdravstvene tegobe i smrt. Tetrodotoksin je najkoncentriraniji u gonadama i jetri, ali ga ima i na koži. Pretpostavlja se da je doza od 1 do 2 mg fatalna”, objavljeno je na internet stranici Aquarium Pula, preneo je portal 24sata.

Dodaje se da je ovu najotrovniju ribu ulovio i uslikao slovenački ribar Anton Vidović.

Ova vrsta invazivog je karaktera i ubraja se u tzv. lesepsijske migrante, vrste koje iz Crvenog mora kroz Suecki kanal prodiru u Sredozemlje. Izvorno ove ribe žive u tropskim predelima Indijskog i Tihog okeana.

Zbog svoje grabežljivosti i nedostatka prirodnih neprijatelja, ova riba negativno utiče na biološku raznolikost te predstavlja pretnju ribarstvu, jer oštećuje ribarske mreže da bi se dočepale ulova, kida mamce i udice.

Biolozi smatraju da su napuhače razvile svoju poznatu napuhanost jer ih polagan, pomalo nespretan stil plivanja čini lakim plenom grabežljivca. Umesto bega, napuhača koriste svoje elastično telo i sposobnost brzog unošenja ogromne količine vode (pa čak i vazduha kad je to potrebno) kako bi se pretvorila u gotovo nejestivu kuglu nekoliko puta veću od njihove normalne veličine.

Predator koji uspe da je zgrabi neće dugo uživati u ulovu. Skoro svi inflatori sadrže tetrodotoksin, veoma jak neurotoksin koji može izazvati paralizu nervnog i respiratornog sistema i izazvati smrt.

Za ljude, tetrodotoksin je smrtonosan, do 1.200 puta toksičniji od cijanida. U jednoj jedinki ima dovoljno toksina da ubije 30 odraslih osoba, a nema poznatog antidota, piše Morski.

(Tanjug)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex