Evo šta se dešava s tijelom kad postite

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

FAZA 1: Tokom prvih dana posta nivo šećera u krvi kao i krvni pritisak opadaju. Čovjek u prvim danima posta može osjećati glavobolju, slabost, nervozu i neraspoloženje, zato što se tijelo oslobađa taloga iz tkiva, čijim topljenjem nastaju otrovi koji odlaze u krv prije nego što se izbace iz tijela. Na tom putu otrovi prolaze kroz organe poput mozga, krvi i nerava, što dovodi do ovih kratkotrajnih pojava.

FAZA 2: Tokom druge faze tijelo se navikne na režim posta, lakše je podnijeti glad i probavni sistem je u stanju da odmori. U ovom periodu probavni sistem fokusira se na čišćenje tijela kao i na obnovu ćelija, jer bijele krvne ćelije u tijelu postaju biti više aktivne. Nakon tri do četiri dana posta počinju se trošiti rezerve bjelančevina i masnoća iz tijela. To se osobito može osjetiti po zadahu i mirisu tjelesnih izlučevina (znoj, mokraća…). Tokom ove faze organi u tijelu također počinju svoj proces obnove.

FAZA 3: Do treće faze novo energije u tijelu se povećao, povećava se tvoja koncentracija i jedan lijep osjećaj ugodnosti te obuzima jer tijelo počinje izlučivati endorfin koji ublažuje bol i podiže raspoloženje.. Tokom posta proces obnove tijela postaje mnogo efikasniji tako da tijelo popravlja oštećene ćelije u tijelu u ovoj fazi. Tokom ove faze žuč, pluća i koža se čiste od štetnih stvari kroz eliminaciju otrova.

FAZA 4: Tokom posljednji deset dana ramazana tijelo se već naviklo na proces posta, tvoje tijelo postaje vise energično, osjetiš poboljšanu koncentraciju i memoriju. U ovoj fazi organi u tijelu završavaju svoj proces obnove i kada se otklone sve štetne tvari tijelo je u stanju da funkcioniše u svom maksimalnom kapacitetu.
– Ovo su samo neke od fizičkih koristi posta koji se odvijaju unutar tijela, međutim fizičke koristi ovog mjeseca su daleko veće od svega spomenutog.

Izvor:Facebook

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex