Dova koju je preporučeno učiti u noći Lejletu-l-Kadr

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Centralna svečanost Islamske zajednice (IZ) u  Bosni i Hercegovini povodom mubarek noći Lejletul-kadr bit će održana večeras u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu s početkom u 21.30 sati. 

zenska mukabela hadzijska dzamija sarajevo AA08

{module Oglas 2 – 2020}

Glavni imam i hatib  Gazi Husrev-begove džamije, dr. hfz. Mensur ef. Malkić održat će uvodno obraćanje i proučiti Kadersku dovu, dok će vaz kazivati reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović

Direktan prijenos programa, u kojem će učestvovati i učači Kur’ana i  izvođači kasida, bit će omogućen putem BIR televizije i BHRT-a te Radija BIR. Nakon svečanog programa klanjat će se jacija, teravih i vitr-namaz s početkom u 22.07 sati. 

Vjernicima se savjetuje da tokom posljednjih noći mjeseca ramazana uče jednu veoma lijepu i kratku dovu koju nam je u amanet ostavio Muhammed, a.s.

Aiša, r.a, je upitala je Allahovog Poslanika,a.s.:

{module Oglas 1 – 2020}

“Kada bih znala da je Lejletul-kadr, koju bih dovu upućivala Allahu u toj noći?”

Poslanik odgovori: ‘Reci: ‘Allahumme inneke afuvvun, tuhibbu-l-afve, fa’fu anni! Gospodaru moj, zaista si Ti Onaj Koji opraštaš i voliš oprost, pa mi oprosti!'”

Ovu dovu je lijepo učiti tokom zadnjih deset dana mjeseca ramazana, a posebno u neparnim noćima od kojih se izdvaja mubarek 27. noć.

Među kur’anskim ajetima koji govore o postu mjeseca Ramazana, posebno se ističe slijedeći ajet o kojem bismo trebali dobro razmisliti:

„A kada te robovi Moji za Mene upitaju, Ja sam, sigurno, blizu: odazivam se molbi molitelja kad Me zamoli. Zato neka oni pozivu Mome udovolje i neka vjeruju u Mene, da bi bili na Pravome putu.“ Kur’an, El-Bekara, 186.

{module Oglas 0 – 2020}

Allah, dž.š., u citiranom ajetu poručuje da nam je blizu, da je tu za nas, da će saslušati naše probleme i pomoći nas. Allah nam poručuje da Ga zovemo, da Ga dozivamo, da tražimo od Njega. Zato se odazovimo našem Stvoritelju i dozivajmo ga što više u ovim mubarek danima i noćima!

Izvor:Radio Sarajevo

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker