Britanac greškom bacio tvrdi disk sa bitcoinom, nudi 70 miliona dolara da iskopa deponiju

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

fghrthrt

{module Oglas 1 – 2020}

Naime, informatičar Howells je 2013. godine laptop rastavio na dijelove i prodao ih, a tvrdi disk je spremio na sigurno znajući da sadrži podatke za bitcoin. Nešto kasnije bio je u procesu čišćenja sobe kada je tvrdi disk zabunom završio u kanti za smeće, a potom i na smetljištu u Newportu.

S obzirom da je vrijednost kriptovalute znatno narasla od tada i količina bitcoina koju je imao danas vrijedi otprilike 273 miliona dolara. Howells (37) je još 2009. godine počeo s “rudarenjem” bitcoina te je na tvrdom disku pohranio digitalni novčanik na kojem se nalazilo 7.500 bitcoina.

Sada je Howell uvjeren da ga je ta greška skupo koštala navodeći da je u potragu za diskom krenuo kada je vidio da je vrijednost bitcoina porasla, međutim, tek tada je shvatio da je on u smeću.
{module Oglas 0 – 2020}
Howells se obratio gradskom vijeću Newporta u Walesu tražeći dozvolu za iskopavanje određenog dijela smetljišta na kojem vjeruje da se nalazi tvrdi disk.

Zauzvrat je ponudio platiti četvrtinu trenutne vrijednosti, koja bi kako kaže, mogla biti podijeljena lokalnom stanovništvu.

Bitcoin je inače 2009. godine stvorio anonimni računarski programer ili grupa programera poznata kao Satoshi Nakamoto. Bitcoin su u osnovi računarske datoteke koje se pohranjuju u “digitalni novčanik” na vašem uređaju. Tada se mogu koristiti kao sredstvo za plaćanje, pri čemu se svaka transakcija bilježi na javnoj listi poznatoj kao blockchain.

Njegova vrijednost je znatno porasla posljednjih dana i riječ je o 37.000 američkih dolara.

“Ponudio sam da doniram 25 posto od ukupne vrijednosti što je 71,7 miliona dolara gradu Newport ukoliko pronađem bitcoine. Nažalost ta ponuda je odbijena i vlasti ne žele razgovarati o tome”, naveo je Howell.

Međutim, nije odustao te je otišao na odlagalište zatrpano smećem uvjeren da će pronaći tvrdi disk.

“Plan bi bio iskopati određeni dio smetljišta na osnovu mrežnog referentnog sistema i oporaviti tvrdi disk poštujući sigurnosne i ekološke standarde. Disk bi zatim predao stručnjacima za oporavak podataka koji ga mogu vratiti na fabričke postavke dodajući nove dijelove te popraviti jedan mali dio koji mi treba kako bi pristupio bitcoinima. Vrlo rado ću dio novca podijeliti sa ljudima Newporta i svima onima koji mi daju priliku da potražim disk”, dodao je Howell.
{module Oglas 2 – 2020}
Iz gradskog vijeća su naglasili da su u nekoliko navrata kazali Howellsu da iskopavanje na tom mjestu nije moguće jer bi imalo utjecaja na okolinu.

“Troškovi iskopavanja deponije, skladištenje i obrade otpada bi mogli koštati milione funti, a bez ikakvih garancija da će disk biti pronađen i ispravan”, poručili su.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker