Od TIKA-e dobili instrumente: U znak zahvalnosti hor “Isa-beg” snimio kasidu o sultanu Mehmedu Fatihu

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Kulturno-umetničko društvo (KUD) „Isa-beg“ osnovano je januara 2008. godine.​​​​​​​ Ilahijama, kasidama i sevdalinkama mladi iz Novog Pazara već trinaest godina neguju i čuvaju od zaborava kulturu i tradiciju muslimana i Bošnjaka regije Sandžak.

U okviru KUD deluju dečiji i omladinski hor te folklorni ansambl. Okupljaju oko 120 osoba, uzrasta od tri do četrdeset godina. Hor „Isa-beg“ ilahije izvodi na mnogim svetskim jezicima, omiljene su im, i najčešće izvode one na turskom jeziku. Zbog toga su bili i angažovani na svečanosti 2010. godine, tokom prve posete, tada premijera Republike Turske Redžepa Tajipa Erdogana Sandžaku. Horski su pratili i čuvenog turskog izvođača ilahija Sami Ozera.

– Turneje širom sveta –

U Republici Turskoj uspešno su organizovali nekoliko turneja, ilahije i kaside izvodili su od Edirnea do Samsuna. Nastupali su i u Americi, širom Evrope i u zemljama bivše Jugoslavije. Nosioci su brojnih priznanja i nagrada.

Iza njih je album i više singlova sa autorskim ilahijama i kasidama. Inspiraciju prilikom stvaranja nematerijalnog dobra muslimana Sandžaka najčešće nalaze u turskim melodijama i bogatoj tradiciji i kulturi Turske. Od ove godine ,melodije lakše stvaraju zahvaljujući tradicionalnim instrumentima koje im je poklonila Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) u Srbiji.

„Pre početka epidemije mi smo dobili značajna sredstva i značajnu donaciju u instrumentima i opremi od TIKA-e. Ovom prilikom se njima zahvaljujem, jer smo tako unapredili naš rad. Oni koji nas prate, videće mnoga iznenađenja, nadam se da ćemo opravdati sva očekivanja i da ćemo postići ono zbog čega smo i dobili tu značajnu donaciju od ove organizacije“, rekao je koordinator KUD „Isa-beg“ iz Novog Pazara Elvir Bogućanin, u razgovoru za Anadolu Agency.

– Ime dobili po osnivaču Novog Pazara, Sarajeva i Skoplja –

U znak zahvalnosti narodu Republike Turske što su uz pomoć TIKA-e horu poklonjeni bitni instrumenti, hor „Isa-beg“ snimio je kasidu „Sultan Mehmed Fatih“.

„Ona govori o sultanu Mehmedu Fatihu, koji je po istrorijskim činjenicama boravio u Novom Pazaru i tu je klanjao namaz pri pohodu na Bosnu. Prema nekoj legendi, njegov predlog je bio da džamija u Novom Pazaru nosi naziv Lejlek po rodama koje su sletale na mestu gde su oni klanjali. Mi smo na poznatu tursku melodiju snimili kasidu, tekst je uradio Dževad Ibrahimović, poznati tekstopisac iz Bosne i Hercegovine“, priča Bogućanin.

Planirano je da spot za kasidu „Sultan Mehmed Fatih“ pored Sandžaka bude snimljen u Istanbulu, Prizrenu i Sarajevu.

Ovaj novopazarski hor nazvan je po osnivaču Novog Pazara, Sarajeva i Skoplja, velikom vakifu i turskom vojskovođi, Isa-begu Ishakoviću.

Anadolu Agency

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker