Dr Kon o zabrani kretanja i MERAMA ZA PRAZNIKE: Nije realno da se Nova godina dočeka kao da se ništa ne dešava

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Epidemiolog Predrag Kon, član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa rekao je jutros na RTS-u da nije realno da se Nova godina dočeka kao da se ništa ne dešava. Dodaje da će se efekti po pitanju broja prijema u bolnice osetiti za desetak dana.

rtgjtdzhdtz

{module Oglas 1 – 2020}

“Počeo je da opada broj novozaraženih”

Kon je rekao da je i dalje veći broj prijema u bolnice nego otpusta. Ističe da je sada taj broj veći za oko 200, a da je ranije bilo 300, a kako kaže, za desetak dana će se izjednačiti.

– Počeo je da opada broj novozaraženih u odnosu na pre 10-ak dana. Posledice toga po pitanju prijema će doći tek za 10-ak dana. Imamo veći prijema nego otpusta. Sada se prima 200, a bilo je 300, a za nekih desetak dana će se ta brojka izjednačiti. Nije još vreme za radovanje, bolnice se još nalaze u veoma teškoj situaciji – kazao je on.

“Na granicama Ili imaju test ili nemaju”

Kada je reč o novim merama pri ulasku u Srbiju, Kon je rekao da će stranim državljanima biti neophodan pi-si-ar test, a da se državljanima Srbije savetuje da ga imaju, a u suprotnom će morati u izolaciju od deset dana. Na pitanje kako će se kontrolisati granice objasnio je:

– Na granicama ja to ne doživljam kao veliki problem. Ili imaju test ili nemaju. Da bi stranac ušao mora da ima PCR negativan test. I našima se savetuje da imaju, ako nemaju idu u samoizolaciju. Taj karantin mogu da prekinu time što će da urade test u nekom periodu od tri dana. Ako dolaze sa testom nemaju nikakve obaveze.

{module Oglas 0 – 2020}

O Novoj godini i policijskom času

Govoreći o merama za Novu godinu i Božić, Predrag Kon je rekao da još uvek nema odluke o tome. Na pitanje koliko je realno da se uvede policijski čas, Kon je rekao da na to ne može da odgovori, ali da može da kaže da nije realno da će se Nova godina dočekivati kao da se ništa ne dešava.

– Mogu da kažem da nije realno da će se dočekivati Nova godina kao da se ništa ne dešava.

Rekao je da je svojevremeno izjavljivao da se neće ponoviti nešto kao španska groznica, kao da i dalje misli tako.

– Vidite kojom brzinom se dolazi do vakcina, postoje i antibiotici koji sprečavaju bakterijske infekcije. Ovo je sitnica u odnosu na špansku groznicu koja je odnela 50 miliona ljudi. Neke procene kaže i da je to 100 miliona. Ovde smo daleko od toga. Vakcina je definitivno prekretnica. Vidite kakav je nadzor, to nije bilo tako. Iako su se vesti prenosile, to nije bilo tako u vreme španske groznice – rekao je dr Kon.

Ko će se prvi vakcinisati

Kada je reč o prioritetima za vakcinaciju, ističe da postoji Nacionalni komitet za imunizaciju koji će zajedno sa Batutom napraviti listu.

Poručuje da je važno da shvatimo da neće sva vakcina doći odjednom, nego u “kapljicama” pa će onda broj doza polako da se povećava.

Kon ističe da potrebno da prve doze prime oni koji su u kontaktu s virusom, a ti su zdravstveni radnici i zaposleni u socijalnim ustanovama. Posle toga idu oni koji su najrizičniji, ali i pripadnici vojske i policije.

{module Oglas 2 – 2020}

Naveo je da ne može da kaže koliko će biti potrebno vakcina, i da bi to trebalo zvanično da se objavi.

Predrag Kon navodi da je Agencija za lekove i medicinska sredstva predstavlja vlast ove zemlje kada je tome reč i da oni moraju da daju odobrenje za upotrebu vakcine.

Dodaje da nijedna vakcina nema svoju prednost, odnosno da jedinu prednost može da ima ona koja stigne prva i dobije registraciju i odobrenje.

Kon je rekao i da ne može da kaže datum početka vakcinacije, ali ističe da se svakako neće mnogo čekati kad pristignu vakcine.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker