Dobrovoljci koji su testirali Pfizerovu i Moderninu vakcinu otkrili nuspojave

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Dobrovoljci iz SAD-a koji su se prijavili na testiranje vakcina protiv koronavirusa kompanija Pfizer i Moderna otkrili su da li su imali određene nuspojave.

zukui

{module Oglas 1 – 2020}

Iako su tek prije nekoliko dana obje kompanije objavile efikasnost svojih vakcina, testiranje, odnosno prva i druga faza provjere vakcine počele su prije nekoliko mjeseci.

Jedna od kandidatkinja koja se dobrovoljno prijavila za testiranje bila je i Jennifer Haller, a u izjavi za medije govorila je o načinu vakcinisanja i eventualnim nuspojavama koje su uslijedile nakon toga.

“Primila sam dvije doze vakcina u razmaku od četiri sedmice. Oba puta sam dan nakon primanja vakcine imala bolove u toj ruci, ali osim bolova nisam imala nikakve druge neželjene efekte”, rekla je Haller.

Haller je bila među prvim dobrovoljcima koji su testirali vakcinu kompanije Moderna.

{module Oglas 0 – 2020}

Daniel Horowitz je učestvovao u Pfizerovom ispitivanju vakcine protiv koronavirusa, a za razliku od Haller koja je eksperimentalnu vakcinu primila 16. marta, Horowitz je u testiranju učestvovao u septembru.

S obzirom na to da Pfizerovo testiranje funkcionira na tzv. duplom slijepom modelu, ljekari kao i pacijenti ne znaju ko će primiti pravu vakcinu, a ko placebo.

Nakon što je primio vakcinu, Horowitz ističe kako je jedina nuspojava bila zapravo bol u mišićima.

“Osjećao sam bol u mišićima, međutim nakon nekoliko dana bol je nestala”, izjavio je Horowitz.

Iz američkog ministarstva zdravstva izjavili su kako su zadovoljni reakcijom dobrovoljaca na vakcine obje kompanije te su najavili kako će sada uslijediti završne provjere prije nego što vakcina bude dostupna za širu upotrebu.

Inače, uobičajene nuspojave vakcina uključuju bol, oticanje ili crvenilo na mjestu uboda, blagu groznicu, umor, glavobolju i bolove u mišićima i zglobovima, međutim svi simptomi povuku se nakon nekoliko dana.

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker