Zašto nikada ne biste trebali ponovno napuniti plastičnu bocu vodom

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U svakom slučaju, želite li stvarno učiniti nešto dobro za svoje zdravlje, nije dovoljno samo što više piti, nego i voditi računa o tome iz čega pijete

plastika boca

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Plastične boce iz kojih pijete vodu mogu vam nanijeti više štete nego što će vam voda koju popijete donijeti koristi. Za to možete zahvaliti bisfenolu A (poznatiji pod kraticom BPA) – hemikaliji koja se koristi u proizvodnji plastike. Ta štetna hemikalija može se izlučivati iz boce u vodu i pogodovati brzom razmnožavanju bakterija u pukotinama boce (iz istog razloga trebali biste se kloniti i slamki), a posljedice po zdravlje mogu biti vrlo ozbiljne.

Čak ni proizvodi s oznakom „BPA-free” nisu sigurni za upotrebu s obzirom na to da proizvođači jednu ozloglašenu hemikaliju zamjenjuju drugim hemikalijama, koje također djelovanjem oponašaju ženski spolni hormon estrogen. Nisu tako naširoko poznate i na tako lošem glasu kao bisfenol, no to ne znači da nisu jednako opasne po ljudsko zdravlje. Sve te hemikalije koje oponašaju estrogen imaju negativne posljedice na zdravlje, no potencijalne opasnosti prekomjerne upotrebe plastičnih boca za piće tu ne završavaju.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

U istraživanju provedenom na State Universityju u New Yorku analizirano je 259 plastičnih boca, a naučnici su utvrdili da ih je čak 93 posto imalo neki oblik kontaminacije mikroplastikom.

Plastične boce za jednokratnu upotrebu uglavnom su napravljene od politetilen tereftalata (PET), koji se smatra sigurnim za upotrebu, ali ne i za ponovnu upotrebu. Te se hemikalije, naime, oslobađaju iz plastike i ulaze u vodu ako se boca zagrije ili ošteti.

Još jedan detalj na koji upozoravaju stručnjaci kada govore o tome koliko je nezdravo ponovno korištenje plastičnih boca su bakterije. Boce s vodom, naime, kao i sve posude iz kojih pijemo, dolaze u kontakt s našim ustima i rukama, a oni su sjedište velikog broja bakterija.

{module Oglas 2019 – U članku 2}

Otvori na plastičnim bocama su vrlo uski, što otežava njihovo čišćenje, ali najčešće gotovo nikome i ne pada napamet očistiti otvor boce prije nego što je ponovo napuni vodom. Poznato je da bakterijama vlažan ambijent savršeno odgovara za razmnožavanje.

U svakom slučaju, želite li stvarno učiniti nešto dobro za svoje zdravlje, nije dovoljno samo što više piti, nego i voditi računa o tome iz čega pijete. Stoga ozbiljno shvatite savjet da ne koristite više puta plastične boce za vodu: radije uložite u staklenu bocu ili termos bocu od inoksa.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker