Ugljanin: 40 odsto žena umre od karcinoma dojke

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

S obzirom da je oktobar međunarodni mjesec borbe protiv karcinoma dojke, doktor specijalne medicine posebno je naglasio značaj redovnih samopregleda i lekarskih kontrola u cilju ranog otkrivanja bolesti. Tada su, istakao je, šanse za uspješno izlečenje mnogo veće.

„Ima jedan test gdje se radi tumor marke koji može rano da ukaže na problem sa karcinomom prostate. 80 odsto ovih malignih bolesti je preventabilno“, rekao je Fuad Ugljanin, specijaliste socijalne medicine.

Ovo su faktori rizika na koje možemo uticati.

„Pravilna ishrana, fizička aktivnost, regulacija gojaznosti i regulacija stresa. Stres je ono što ne možemo da zaobiđemo, ali možemo da biramo kako ćemo da reagujemo na neke stvari“, naglasio je Ugljanin.

Istakao je značaj ultrazvučnih i mamografskih pregleda, jer je to, kako je naveo, jedini način da se utvrdi tačna dijagnoza.

„Sve žene između 50 i 69 godina mogu obaviti besplatan preventivni pregled, odnosno besplatnu mamografiju, što obezbeđuje ranu dijagnostiku. Četvrtina svih smrtnih slučajeva, u ženskoj populaciji, otpada na karcinom dojke“,zaključio je specijaliste socijalne medicine.

Skrenuo je pažnju na statistiku kojom se u poslednje vrijeme bilježi porast broja novootkrivenih tumora. Posebno, kako ističe doktor, zabrinjava podatak da se novootkriveni tumori sve češće javljaju kod mlađe populacije. U tim slučajevima, naglasio je, uglavnom su u pitanju najzloćudniji tumori.

SANA

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex