U strahu od drugog vala pandemije počeli praviti zalihe paracetamola

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Finska je počela praviti zalihe paracetamola i deksametazona strahujući od drugog vala pandemije koroanvirusa. Nadležni u ovoj državi su obrazložili ovu svoju odluku.

paracetamol 315875 640

Pixabay

{module Oglas 1 – 2020}

Prema navodima AFP-a, globalne zalihe paracetamola je pogodila pandemija. Neke od zemalja, među kojima je i Kina, smanjile su proizvodnju ovog medikamenta.

“Ovaj korak smo poduzeli ako problemi sa opskrbom i logistikom ovog lijeka potraju. Želimo da imamo dovoljne količine ovog medikamenta za svakog pacijenta”, ukazala je Noora Oinonen iz finskog Ministarstva zdravstva.

U međuvremenu je jedna britanska studija pokazala da deksametazon znatno smanjuje smrtnost kod osoba kod kojih je koronavirus izazvao ozbiljne zdravstvene probleme. Iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) su upozorili da se ovaj lijek treba davati samo pacijentima čije je zdravlje ozbiljno ugroženo.
{module Oglas 0 – 2020}
“Finska je malo tržište za deksametazon. S obzirom na preporuku WHO-a, postoji rizik da se naglo poveća njegova prodaja”, istakla je Oinonen.

Od početka pandemije u Finskoj je 7.800 osoba zaraženo koronavirusom od čega je njih 334 preminulo. Najveći dnevni porast broja zaraženih desio se kada je bilo 284 novozaraženih osoba. Državni institut za zdravlje je preporučio da se zaštitne maske nose u vozilima javnog gradskog prijevoza i to u dijelovima zemlje koji su najteže pogođeni pandemijom.

Granične kontrole postoje za one koji putuju iz Austrije, Španije, Luksemburga, Portugala, Poljske, Francuske, Švedske, Slovenije, Švicarske, Češke, Andore, Bugarske, Hrvatske, Rumunije, Monaka i Velike Britanije.

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker