Stručnjaci upozoravaju: Čovjek se može ponovo zaraziti koronavirusom, antitijela štite tri mjeseca

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Profesorica s turskog univerziteta SBU Kazanci kazala je da je za borbu protiv pandemije COVID-19 neophodno poštivanje preventivnih mjera, a da su se pozitivnim pokazale terapije vitaminima D, C i cinkom te posebno one koje uključuju propolistip koronavirusa otkriven istraživanjima na prvooboljelih ljudima u kineskom Wuhanu, a da su potom vršena brojna istraživanja širom svijeta i otkrivani novi detalji vezani za taj virus.

thumbs b c ba03c893a0776ce71cb7854534a19265

{module Oglas 1 – 2020}

Ističući kako je u ovom periodu otvaranja škola najčešće postavljano pitanje o uticaju koronavirusa na djecu, Kazanci je kazala da je dosta toga poznato o zarazi i infekciji kod odraslih, ali da je manje poznato kako virus djeluje na organizam djeteta.

“Iako djeca rjeđe obolijevaju od odraslih, posve je jasno da koronavirus može izazvati i obolijevanje djece te da i djeca mogu biti prenosnici virusa. Bilo je slučajeva da zaražena djeca nisu imala simptome, ali i slučajeva djece sa slabim ili pak izraženim simptomima. U rjeđim slučajevima oboljeloj djeci je potreban i respirator, a u izuzetno rijetkim slučajevima su zabilježeni i smrtni slučajevi. Utvrđeno je i da je obolijevanje teže u slučaju da djeca već imaju neka hronična oboljenja poput astme, dijabetesa, srčanih problema ili gojaznosti“, kazala je Kazanci.

{module Oglas 0 – 2020}

Ističući kako se i kod zaražene djece javljaju slični simptomi kao i kod odraslih osoba zaraženih koronavirusom, Kazanci preporučuje roditeljima da se javljaju ljekarima u slučaju pojave simptoma povišene temperature, kašlja, gubitka apetita, čula mirisa i okusa, umora, bolova u grlu, otežanog disanja, bolova u stomaku, glavobolje i bolova u mišićima.

Komentirajući i neka od čestih pitanja u kontekstu rizika koje nosi zaraza koronavirusa kod trudnica i rodilja, Kazanci je kazala da nisu zabilježeni slučajevi zaraze koja je s trudnice prešla na novorođenče, niti ima dokaza da je zaraza uzrokovala anomalije kod bebe ili u samom porođaju.

“Pretpostavka je da koronavirus može preći s majke na bebu putem respiratornog trakta. WHO, CDC i UNHCR ne preporučuju razdvajanje majke od bebe, izuzev u slučajevima kada je majka teže oboljela i zahtijeva hospitalizaciju. Te organizacije posebno preporučuju dojenje kao način ishrane bebe. Stručnjaci smatraju da je dovoljno da se nosi maska, često peru ruke i da se spava u odvojenim krevetima u sobi. Posljednjim istraživanjima su u mlijeku dojilja zaraženih koronavirusom pronađene supstance koje štite bebu. To dojenju dodatno daje na važnost“, kazala je Kazanci.

Kazanci je kazala da se mnogi često pitaju i da li se ista osoba može ponovo zaraziti koronavirusom te je dodala je odgovor na to poznat i da se osobe mogu više puta zaraziti tim virusom.

{module Oglas 2 – 2020}

“Nastala antitijela štite tokom tri mjeseca, a poslije toga se bolest može ponovo pojaviti kod iste osobe. Antitijela u krvi izliječenih pacijenata su postojana tri mjeseca. Svakog dana saznajemo i učimo nešto novo o koronavirusu. Progres pandemije možemo zaustaviti poštivanjem mjera koje uključuju nošenje maske, držanja socijalne distance, pojačanom higijenom, zdravom ishranom i jačanjem svijesti o infekciji COVID-19“, kazala je Kazanci.

Među posljednjim saznanjima je i to da se COVID-19 u težim obilicima manifestirao kod pacijenata s nedostatkom vitamina D, a Kazanci je kazala da je utvrđeno da je kod takvih pacijenata veća stopa potrebe za intenzivnom njegom i smrtnosti.

“Uočeno je da terapija vitaminom D daje pozitivne rezultate, kao što je slučaj i s terapijama vitaminom C i cinkom. Najbolje rezultate pokazuju terapije vezane s propolisom. Mnogo radova je pokazalo da je to prirodno sredstvo koje pomaže u sprečavanju širenja infekcije u zaraženom organizmu“, poručila je Kazanci.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex