Stručnjaci tvrde: Ne treba dodatno brisati ambalažu iz prodavnica

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Američka državna agencija za hranu i lijekove (FDA) iznijela je podataka da nema stvarnog rizika zaraze koronavirusom putem pakiranja iz prodavnica i dostavljenih paketa.

tegle pranje 696x469

{module Oglas 1 – 2020}

“Želimo vas uvjeriti da nema dokaza da su ljudska ili životinjska hrana i pakiranja hrane povezana s prijenosom COVID-19” – napisala je agencija na Twitteru, a prenio je CNN.

Jamie Lloyd-Smith jedan je od naučnika koji su učestvovali u analizi koliko virus SARS-CoV-2, koji izaziva COVID-19, ostaje na raznim površinama.

Mali rizik da ostanu na namirnici

Unatoč tome što je istraživanjem utvrđeno da se virus zadržava na kartonskim površinama do 24 sata te na metalu i plastici do dva do tri dana, Lloyd-Smith ne pere pakiranja namirnica iz prodavnica ili dostave.

“To ne činim. Prema svojim rukama ponašam se kao da su potencijalno kontaminirane dok baratam namirnicama i vadim ih iz ambalaže i uvijek ih operem kad završim s tim poslom”, kaže Lloyd-Wright.

{module Oglas 0 – 2020}

Virolog dr. John Williams, koji je proučavao koronaviruse desetljećima, također nije zabrinut.

“Mi malo kuhamo hranu u kući, malo naručujemo za naš dom prepun studenata koji su se vratili iz koledža. I ne brišemo pakiranja iz restorana”, kaže Williams.

Lloyd-Smit ističe da su izgledi da neko ostavi dovoljno virusa na nekoj namirnici ili pakiranju vrlo mali, i on na gleda kao na hipotetski rizik.

“Prema tome, pažljiv sam, uvijek ću oprati ruke, ali ne posmatram to kao da zrači virusima”, kaže Lloyd-Smith.

Njegov savjet za postupanje promijenio bi se, kaže Lloyd-Smith, kada bi se radilo o starijoj osobi ili onoj narušenog imuniteta.

“Jednostavna i razumna mjera predostrožnosti za namirnice koje ne moraju u frižider je tada ostaviti ih da stoje jedan ili više dana netaknute prije nego što ih otpakujete. Takav postupak znatno bi smanjio količinu eventualne kontaminacije”, dodao je.

{module Oglas 2 – 2020}

Sunce može umrtviti virus

Zabrinutost zbog mogućeg prijenosa virusa preko raznih površina pojavila se u martu kada je objavljena studija u časopisu “New England Journal of Medicine”.

“Studija je pokazala da se pod određenim uvjetima u laboratoriji, koji su na neki način umjetni, SARS-CoV-2 zadržava do tri sata u aerosolima, do četiri sata na bakru i do 24 sata na kartonu te do dva do tri dana na plastici i nehrđajućem čeliku”, kaže Lloyd-Smith.

Eksperiment nije uzeo u obzir druge faktore koji mogu umrtviti virus, poput sunca ili dezinficijensa niti je određivao promjenu količine virusa s vremenom, kaže Lloyd-Smith.

Stručnjak za sigurnost hrane sa Univerziteta Sjeverna Karolina, Benjamin Chapman, upozorava da ulogu igraju i temperatura, vlaga, te koliko je bilo virusa na početku.

“Količina virusa SARS-CoV-2 relativno brzo se smanjuje u poređenju sa primjera radi norovirusom koji opstaje danima u dovoljnoj koncentraciji da zarazi drugu osobu”, kaže virolog John V. Williams iz Univerzitetske bolnice u Pittsburghu.

Pranje ruku je važnije

Williams se dodao da je studija pokazala da se broj koronavirusa smanjio stotinu puta na kartonu tokom osam sati.

“To znači da je 99,9 posto virusa nestalo nakon osam sati, a isto se odnosi i na čelik ili plastiku”, istakao je Williams.

Ako se želite usmjeriti na nešto što će stvoriti presudnu razliku, stručnjaci savjetuju da je važnije fanatično prati ili dezinficirati ruke nakon svakog mogućeg kontakta s koronavirusom.

“Ako ipak strahujete zbog rizika kontaminacije namirnica, tada dezinficirajte ambalažu izvana. Izgledi da dobijete virus na taj način ipak su vrlo, vrlo mali. Neki ljudi žele nositi i tregere i kaiš za hlače kako im ne bi pale, zar ne”, dodao je Williams.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.