Stručnjaci tvrde da je vitamin C efikasan u borbi protiv COVID-19

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U studiji provedenoj na 50 srednje ozbiljnih pacijenata sa COVID-19 u Shanghaiju, u Kini, nije zabilježeno da je ijedan pacijent preminuo koji je liječen visokim dozama vitamina C

thumbs b c 3fbab67de53d813c5b2458e3742529fb

{module Oglas 2 – 2020}

Vitamin C je jednostavan, ali efikasna molekula u borbi protiv novog koronavirusa, tvrde stručnjaci, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Naša najvažnija sredstva su hidroksihlorokvin i favipiravir. Pored njih, imamo i tretman vitaminom C u velikim dozama”, rekao je za AA profesor Mutlu Demiray, naučni savjetnik sa Univerziteta zdravstvenih nauka u Istanbulu.

Kako je kazao, vitamin C ne reaguje na ove lijekove, nema nuspojave i siguran je.

{module Oglas 1 – 2020}

Naglašavajući da je vitamin C efikasan u liječenju COVID-19, Demiray je podsjetio na studiju u naučnom časopisu “JAMA” gdje je istaknuto “da primjena vitamina C pacijentima na intenzivnoj njezi, a koji imaju oštećenje pluća, smanjuje rizik od smrti za otprilike 20 posto”.

Također, u studiji provedenoj na 50 srednje ozbiljnih pacijenata sa COVID-19 u Shanghaiju, u Kini, nije zabilježeno da je ijedan pacijent preminuo koji je liječen visokim dozama vitamina C.

{module Oglas 0 – 2020}

S obzirom na to kako koronavirus uzrokuje bolest, vrlo je važno da se pazi na imunološki sistem, koji treba da bude jak i funkcioniše uredno i pravilno.

Demiray je istakao da je poznato da vitamin C pomaže imunološkom sistemu u borbi protiv bilo koje bolesti.

“Manjak vitamina C kod pacijenata sa COVID-19 dodatno remeti imunološki sistem koji tada počinje štetiti organizmu”, naveo je Demiray.

Otkako se pojavio u kineskom Wuhanu, u decembru prošle godine, novi tip koronavirusa proširio se na najmanje 185 zemalja i regija.

Podaci pokazuju da je skoro dva miliona ljudi zaraženo širom svijeta, dok je broj umrlih dosegao 127.600. Oporavilo se više od pola miliona osoba, koje su bile pozitivne na koronavirus.

Izvor/Foto:Anadolija

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker