Šta se događa u tijelu ako svaki dan uzimate vitamin C?

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Prema riječima dr. Darren Mareiniss, ovaj vitamin je esencijalan dodatak svakodnevnoj prehrani, a znati kako on utječe na tijelo je važno

narandza

{module Oglas 1 – 2020}

Vitamin C se nalazi u nekim namirnicama prirodno, nekima se dodaje, a dostupan je i kao dodatak prehrani. Ali kako svakodnevno uzimanje ovog vitamina utječe na tijelo?

Prema riječima dr. Darren Mareiniss, ovaj vitamin je esencijalan dodatak svakodnevnoj prehrani, a znati kako on utječe na tijelo je važno.

“Vitamin C se ne proizvodi u organizmu stoga ga je potrebno unositi putem hrane“, izjavio je. Vitamin C se nalazi u citrusnom voću, ali i povrću, ali neki ga ljudi vole unositi pomoću suplemenata, piše portal Ordinacija.hr.

Nedostatak vitamina C može uzrokovati brojne zdravstvene probleme, a među najčešćim simptomima spadaju gubitak težine, umor, upaljene desni koje znaju krvariti, rane kojima treba dugo da zacijele, prehlada za prehladom i sl.

{module Oglas 0 – 2020}

MOŽE POMOĆI TIJELU ZA ZACIJELI
“Vitamin C je esencijalna komponenta vezivnog tkiva i igra veliku ulogu u njegovu oporavku“, navodi dr. Mareiniss.

PUN JE ANTIOKSIDANTA
Antioksidanti mogu spriječiti oštećenje stanica, a samim time djeluju dobro na zdravlje, kada je u pitanju oksidativan stres.

POTIČE PROIZVODNJU KOLAGENA
Dr. Mareiniss pojašnjava kako je vitamin C potreban za biosintezu kolagena i zato se nalazi u tako puno kozmetičkih proizvoda.

MOŽE POBOLJŠATI ZDRAVLJE SRCA
Postoje dokazi da on drži bolesti srca podalje, a jedna od najvećih provedenih studija, koja je uključivala 85 000 žena, pokazala je kako unos vitamina C putem namirnica ali i suplemenata, smanjuje rizik od koronarnih bolesti.

{module Oglas 2 – 2020}

SPRJEČAVA GUBITAK VIDA
Postoje također i dokazi kako vitamin C može prevenirati bolesti vezane sa starenjem, makularnu degeneraciju i kataraku, dva vodeća uzroka gubitka vida.

POMAŽE KOD OBIČNE PREHLADE
Smatra se odličnijim pomagačem jakoga imuniteta, ali neki stručnjaci ističu kako ne mora biti toliko dobar u sprečavanju prehlade, kako ste možda mislili. On može skratiti trajanje prehlade, dodaje dr. Mareiniss te pojašnjava kako osim toga može i smiriti uobičajene simptome kod opće populacije, a vjerojatno zbog anti-histaminskog djelovanja radi visoke doze vitamina C.

MOŽE UZROKOVATI PROBLEME S PROBAVOM
Iako nije toksičan niti će uzrokovati teške posljedice ako se uzima u prevelikoj dozi, može biti odgovoran za probleme poput proljeva, mučnine i grčeva u trbuhu.

MOŽE UZROKOVATI NASTANAK BUBREŽNIH KAMENACA
Postoje neki dokazi koji upućuju na to da visoke doze vitamina C mogu potaknuti određene reakcije koje će uzrokovati nastanak bubrežnih kamenaca.

MOŽE SPRIJEČITI GUBITAK ŽELJEZA
Vitamin C će doprinijeti apsorbanciji željeza, a jedan je studija pokazala kako samo 100 mg vitamina C može potaknuti bolju apsorpciju željeza u krvi.

IZVORI VITAMINA C

Budući da je nemoguće stvoriti veću zalihu ovog važnog nutrijenta, vrlo je važno svakodnevno ga uzimati u dovoljnoj količini. Birajte paprike, narandže, ananas, limun i grejp, jagode, papaju, brokule, prokulice, zelje, kelj, cvjetaču, kivi i peršun. Valja imati na umu kako termička obrada namirnica uništava sav vitamin C, stoga pripazite na način pripreme.

Preporučena dnevna doza iznosi 90 mg za muškarce, 75 mg za žene, a pušači i osobe koje boluju od artritisa trebali bi uzimati dodatnih 35 mg svakodnevno.

 

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker